Kişisel Gelişim Yolculuğunuza Başlamanın 37 Yolu

Kendini geliştirmeyi, kişisel gelişimi, büyümeyi seven biri misin? Herhangi bir yolla sürekli olarak kendini geliştirmeye çalışıyor musun? İnsanın kendisiyle ilgili veya hayatında geliştirebileceği bir şeyler mutlaka vardır. İnsan potansiyeli sınırsızdır. Bu yüzdendir ki “artık gelişmemize gerek olmayan bir noktaya” ulaşmak imkansızdır. Kişisel gelişim, ömür boyu sürer.

“Yaşam Doyumu” Ne Demek?

Yaşam doyumu kavramı; insanların beklentilerinin, istek ve arzularının karşılanması sonucunda kişilerin “ruhsal denge” kazanmalarını ifade ediyor. Bu kavram sadece iş ya da sosyal yaşam gibi tek bir kavrama odaklanmayıp, hayatımızın bütünü ele alır. İş hayatında yeterli bir doyum yakaladığını düşünen biri, örneğin aile ya da sosyal hayatında yeterli bir doyuma ulaşamamış olabilir… Önemli olan, tüm bileşenler arasında bir “denge” olmasıdır.

İçinde bulunduğunuz mevcut koşullar ne olursa olsun; yaşam standartlarınız ne olursa olsun, genel olarak “olumlu beklenti” veya “iyimserlik” diye de nitelendirebileceğimiz o “pozitiflik hali” sayesinde, mutlu ve tatminkâr bir yaşam oluşturmak, her yaşta mümkündür. (Ekonomik koşullar ne olursa olsun).

Yaşam doyumu” konusunda yapılan bazı bilimsel çalışmalar “gelir durumunun, cinsiyetin, ırkın, yaşadığımız şehir ya da ülke” gibi unsurların da yaşam doyumu (ve mutluluğumuz) üzerinde etkisi olan faktörlerden olduğunu söylerken; yine aynı konudaki birçok bilimsel çalışma, bunların yaşam doyumu üzerinde hemen hemen hiçbir etkiye sahip olmadığını söylüyor. Evet, bazıları yaşam doyumunun düşük olmasının sorumluluğunu ekonomik koşullara bağlayabilir. Ama birçok bilimsel çalışma, “kişisel eğilimlerimizin, yakın ilişkilerin, kişisel gelişim eğilimlerinin ve özellikle kültürün” yaşam doyumu konusunda bütün bunlardan çok daha fazla etkiye sahip olduğunu belirtiyor.

Ömür Boyu Öğrenme ve Kişisel Gelişim

İki farklı alanda lisans eğitimimin yanı sıra iki farklı yüksek lisans eğitimi almış biri olarak ben de tutkulu bir “ömür boyu öğrenme ve kişisel gelişim” savunucusuyum. Ben de sürekli olarak kendimi daha da geliştirmenin yollarını arıyorum, yeni şeyler deniyorum, öğreniyorum… Kişisel gelişimin sadece akademik çalışmalarla değil, ilgi duyulan farklı alanlarda kendini geliştirerek; ataleti yenerek; farklı alanlarda yeni şeyler deneyerek ve özellikle de “harekete geçerek” olabileceğini düşünenlerdenim.

Ömür boyu öğrenmenin önemini kendime sürekli hatırlatırım. Kayak, yüzme ve basketbol gibi çeşitli spor dallarında aldığım madalyalar; müzik alanında ulusal ve uluslararası platformlarda aldığım 12 tane müzik ödülü ve birçok farklı alanda şimdiye kadar elde ettiğim kendimce önemli saydığım başarılar var. Üniversiteye bölüm birincisi olarak girip ortalama bir notla mezun olmuşluğum da var, ikinci üniversiteme ortalama bir puanla girip, bölüm ikinciliğiyle, yüksek onur derecesiyle mezun olmuşluğum da var…  Ama beni tatmin eden şey aslında “bu sonuçlardan ziyade, o sonuçlara ulaşmamı sağlayan yolculuk” idi. Kişisel gelişim yolculuğunuzda yaptığınız şey aslında kendini keşfetmektir. 

Tutkulu bir ”ömür boyu öğrenci” olarak kişisel gelişim yolculuğunuzda size de yardımcı olabilecek 37 tane başlık derledim. Bunların bazıları hemen uygulayabileceğiniz basit şeyler. Bazılarıysa eyleme geçmek için bilinçli bir çaba göstermenizi gerektiren, daha büyük adımlardır. İşte, kişisel gelişim yolculuğunuzda size ilham vererek yol gösterecek fikir ve öneriler:

1. Her Gün Okuyun

Kitaplar, bilgelik kaynaklarıdır. Ne kadar çok kitap okursanız, kendinizi o kadar çok bilgeliğe maruz bırakırsınız. Çok mu klişe geldi? Peki bu kadar klişe bir bilgiyi biliyor olmanıza rağmen kendinize “her yıl kaç kitap okuyorum?” diye sorduğunuzda cevabınız ne oluyor? (Dürüst olun).

Her gün kitap okursanız, beyninizi daha fazla bilgi ile besleyeceksiniz. Ufkunuz açılacak. Beyninizde yeni nöron ağları kuracaksınız, yaratıcılığınız artacak, yeni fikirlere kendinizi daha fazla açacaksınız. Gerçek bir kitap okumak ile internetten dağınık bilgiler okumanın veya farklı konularda Youtube videoları izlemenin aynı şey olmadığını unutmayın. Kitap okumak, kişisel gelişiminizin en önemli parçasıdır.

Kişisel gelişim planınız dahilinde kendinize bir okuma planı yapın, her gün mutlaka kitap okuyun. Zor geliyorsa, “her gün 1 sayfa okuyacağım” diye kendinizle bir anlaşma yaparak, günde sadece 1 sayfa ile başlayın. Her gün 1 sayfa bile olsa kitap okumayı istikrarlı bir şekilde sürdürdüğünüzde, bir süre sonra her gün daha fazla sayfa okumaya başladığınızı fark edeceksiniz. İsterseniz her gün 1 sayfa değil, “3 satır okuyacağım” da diyebilirsiniz. Önemli olan, o ilk harekete geçme direncini kırmaktır. Ne kadar okuduğunuz değildir. “Kitap okumaya başlama direncini” her gün kırdığınızda, direnç her geçen gün daha da zayıflayacaktır. Bilinçaltınız bunu alışkanlık haline getirecektir ve artık o kadar da zor gelmeyecektir. Böylece kitap okumak, artık hayatınızın doğal bir rutini haline gelecektir. Zihninizi bir “bilgi bankası”, bir “hedef makinası” olarak düşünün. Kişisel hedeflere ulaşma konusunda Zihinsel Banka Tekniğini öğrenmeniz, hayatınızı değiştirir. 

2. Yeni Bir Dil Öğrenin

Yaşınız kaç olursa olsun, yeni bir dil öğrenebilirsiniz. Bir dil öğrenmek tamamen yeni bir beceridir. Kendinizi yeni bir dile ve kültüre açma süreci, zihin açıcı bir deneyimdir. Dil öğrenmek, yine beyin için çok ama çok faydalı bir aktivitedir. Kişisel gelişimin en önemli bileşenlerindendir. Yeni bir dil öğrenmenin demansı (bunamayı) geciktirdiğini (hatta önlediğini) söyleyen birçok bilimsel araştırma var. Zihin vitamini gibi bir şey…

Dil öğrenmek, içinde bulunduğumuz internet çağında, bilginin anahtarıdır. Türkçe’nin yanı sıra diğer dillerde (özellikle İngilizce) bütün kaynakları okuyup anlayabilme becerisine sahip olmak, çok ama çok büyük bir şanstır. İngilizce biliyorsanız, mükemmel hale getirmek için planlı bir gayret göstermek de iyi bir fikirdir. Özellikle İngilizce, artık evrensel bir dil. Ne iş yapıyor olursanız olun, İngilizcenizi geliştirin. İngilizce kursu almak artık o kadar kolay ki… Yeni bir dil öğrenmek için hiçbir zaman geç değildir. 

3. Yeni Bir Hobi Edinin

Her zamanki favori hobilerinizin ötesine geçin. Mesela öğrenebileceğiniz yeni bir müzik enstrumanı var mı? Ya da yeni bir spor? Hiçbir şey için çok geç değildir. Öğrenmenin de yaşı yoktur. Yeni hobiniz eğlence amaçlı bir hobi de olabilir. Örneğin, seramik öğrenmek, yemek yapmak, dans dersleri almak, piyano çalmayı öğrenmek, web tasarımı yapmayı öğrenmek, bir blog veya vlog hazırlamaya başlamak vb… 

öğrenmenin yaşı yoktur

Ben piyano ve gitar çalıyorum, web tasarımı yapmayı kendi kendime öğrendim, birkaç farklı spor dalında yarı profesyonel lisanslı sporcu oldum, her 5 yılda bir mutlaka yeni bir şeyde kendimi üst düzey becerilerle donatacak bir sürece giriyorum. İnşaat mühendisi olarak başladığım mesleki hayatım, profesyonel besteci ve şarkıcı olarak devam etti. 12 tane müzik ödülü aldım, profesyonel albümler yaptım; stadyum konserleri bile verdim. Kendi kişisel gelişim yolculuğumdaki prensibim hep “yaptığın işten zevk al, ne yapıyorsan elinden gelenin en iyisini yap” oldu. Mesleki hayatım mühendis olarak başlasa da şu an mesleki hayatıma klinik psikolog ve klinik hipnoterapist olarak devam ediyorum. Ömür boyu gelişim, kişisel gelişimin en önemli prensiplerindendir.

Yeni bir şey öğrenmek, kendinizi fiziksel, zihinsel veya duygusal olarak farklı yönlerde geliştirmenizi sağlar. Unutmayın; öğrenmenin yaşı yoktur. Her şeyi her yaşta öğrenebilirsiniz. Kişisel gelişiminizi hayat tarzı haline getirirseniz, hayatınız boyunca karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmek için alet çantanızda yeterince alet edevat bulundurursunuz. Böylece ihtiyacınız olan donanımlar, hayatınızda yeni bir yön verme ihtiyacı duyduğunuzda hep elinizin altında olur. Unutmayın; kişisel gelişim, ömür boyu süren bir yolculuktur.

4. Yeni Bir Online Kurs Alın

Kurslar, kişisel gelişim için yeni bilgi ve beceriler edinmenin harika bir yoludur. Uzun süreli bir kurs olmasına gerek yok. Günümüzde gerek Türkiye’de gerekse dünyada hemen hemen her konuda seminerler, çevrimiçi online kurslar bulabilirsiniz. İster yüz yüze ister online olsun; yeni bir kurs veya eğitim almak, kişisel gelişimin en temel araçlarından biridir. Bu sitede benim verdiğim online kişisel gelişim eğitimleri ve yüz yüze eğitimler de var. (Hipnoz Eğitimi veya EFT Eğitimi gibi).

Kişisel Gelişim

İçinde bulunduğumuz internet çağında, kişi isterse dünyanın en önemli marka üniversitelerinin kurslarına bile katılabiliyor. Oxford Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Sorbonn, Cambridge, MIT gibi dünyaca ünlü üniversitelerin birçoğunun hem ücretli hem ücretsiz birçok online eğitimleri var. (İşte İngilizceyi iyi öğrenmenin avantajlarından bir daha…) Dünyanın bilgisi ellerinizin altında! Türkiye’de de birçok online eğitim veren kişi ve kuruluşlar varken, bu imkanları değerlendirmemek için bir sebep olmasa gerek.

Online eğitimler günümüzde artık her konuda mevcut. Seramik kursları, takı tasarım kursları, herkesin katılımına açık dekorasyon ve iç mimari kursları, fotoğrafçılık kursları, hatta organik kremler yapmakla ilgili kurslar bile var (bir arkadaşım alıyordu bu kursu ve kendi markasını oluşturmayı hedeflemişti). Gerçi bu krem ile ilgili kurs İngilizce dilinde ve online bir kurs idi. İşte kişisel gelişimin önemli bir parçası olan “yeni bir dil öğren” maddesi tam da bu noktada bu kişinin alet çantasında mevcut olan bir araç olduğu için, hedefine giden yolda karşısına çıkan bu fırsatı değerlendirme şansı bulmuştu. Gerek hobi amaçlı, gerekse mesleki ya da eğlence amaçlı da ola bir çok yüz yüze ve online eğitim, kişisel gelişimdeki önemli fırsatlardır. Boş durmayın, harekete geçin, kişisel gelişimi hayatınızın bir parçası haline getirin.   

5. Size İlham Veren Bir Oda Yaratın

Ortamınız, ruh halinizi çok etkiler. İlham verici bir ortamda yaşıyorsanız, her saniye ilham alırsınız. Evinizde dağınık veya sıkıcı görünen bir odanız varsa, odayı yeniden dekore etmeyi düşünebilirsiniz. Yeni bir boya, duvarlara birkaç güzel tablo, birkaç aksesuar ve belki yeni rahatlatıcı mobilyalara biraz yatırım yaparak odanızı size ilham veren, harika bir hale getirebilirsiniz. Çok para harcamanıza da gerek yok; yaratıcılığınızı kullanın.

6. Korkularınızı Yenin

Belirsizlik korkusu, beklenti kaygısı, topluluk önünde konuşma korkusu veya risk alma korkuları gibi tüm fobi, korku ve kaygılar sizi hedeflerinize ulaşmaktan alıkoyar. Yerinizde saymanızı sağlar, hayatınızı iyileştirmenizi engeller. Korkularınızı, geliştirmeniz gereken alanları gösteren bir pusula gibi düşünün. Tüm korkularınızın geliştirebileceğiniz alanları yansıttığını kabul edin… ve bu konuda bir şeyler yapmaya başlayın. Bu tür korkuları yenmek mümkündür. Hipnoterapi, fizyolojik/biyolojik temeli olmayan korku ve kaygıları gidermek için çok başarılı bir yoldur. Bu tür korkularla yaşamayı kabul etmeyin, aşmak için harekete geçin. Hipnoz yöntemi ile fobilerinizi yenebilirsiniz.

7. Becerilerinize Seviye Atlatın

Daha önce bilgisayar oyunları oynadıysanız, “seviye atlama” ve daha iyi ve daha güçlü olabilmek için “deneyim kazanma” kavramlarını bilirsiniz… Ben yazma becerilerimi, verdiğim eğitimlerin içeriğini, hitabet becerilerimi, öğretme ve öğrenme becerilerimi, bilgi birikimimi, akademik donanımımı sürekli geliştirerek, var olan becerilerimi hep bir sonraki seviyeye çıkarmaya çalışıyorum. Peki siz hangi becerilerinize seviye atlatabilirsiniz? Bunun için istikrarlı bir şekilde neler yapıyorsunuz?

8. Erken Uyanın

Erken uyanmanın üretkenliği ve yaşam kalitesini arttırdığı, aslında bilinen bir gerçek. Kişisel gelişime vakit bulamıyorsanız, erken uyanmak gününüze ekstra bir zaman katacaktır. Erken uyanarak beyninizin aktif moda geçmesine de yardımcı olur. Uykudan uyanma saatinizi her gün 15 dakika geriye çekerek, güne başlama saatinizi fazla çabalamadan erken bir saate ayarlayabilirsiniz. Bünyeniz yeni saate alıştığında, verimliliğinizin ve gün içindeki enerjinizin ne kadar artacağına siz de şaşıracaksınız. Sabah sporu yaparsanız bu da sizi çok iyi hissettirecektir. Sabah erkenden yapılan “öğrenme” çalışmalarının da çok daha verimli olduğunu unutmayın. Öğrenciyseniz, sabah çok erken kalkarak ders çalışmanız, akşam çalışmaktan çok daha verimli olacaktır.

9. Haftalık Egzersiz Rutininiz Olsun

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için fiziksel aktivite muhteşem bir başlangıçtır. Kişisel olarak haftada en az 2-3 kez, her seferinde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapmaya özen gösteriyorum. Pandemiden önce tabi daha verimli spor yapmak çok daha kolaydı, spor salonuna gitmek daha verimli oluyordu. Ama bu aralar GYM’e gitmesem de mümkün olduğunca spor yapmaya çalışıyorum. Eğer koşu yapabileceğiniz bir bölgede yaşamıyor ve gün planınız çok yoğun olduğu için arabanızla spor yapabileceğiniz bir bölgeye gitme imkânınız yoksa, sadece tempolu yürüyüş de yapabilirsiniz. Önemli olan, nabzınızı belli bir seviyenin üstüne çıkarmanızdır. Spor yaparken kas gerginliğini önlemek ve monotonluktan uzaklaşmak için her gün farklı egzersizler yaparak egzersiz programınızı biraz çeşitlendirmeye çalışabilirsiniz.

10. Gelecekteki Kendinize Bir Mektup Yazın

Bundan 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Kişisel gelişim yolculuğunuzda 5 yıllık bir yol aldığınızda nasıl bir insan olacaksınız? Gelecekteki bir tarihteki halinize bir mektup yazın, zarfa koyun ve zarfı kapatıp bir yerlere saklayın. Takviminizde bundan 3-5 yıl sonra açmak için bir tarih belirleyin. Ardından, o mektubu açmak istediğiniz kişi olmak için harekete geçin. Kişisel gelişim yolculuğunuza bu mektupla başlayabilirsiniz mesela… Hedeflerinizi mektuba el yazınızla net bir şekilde yazmayı unutmayın.

11. Konfor Alanınızdan Çıkın

Gerçek kişisel gelişim elbette sıkı bir çalışma ve büyük bir çaba ile gelir. Ama inanın bu her zaman şart değildir. Evet, doğru duydunuz; şart değildir. Tabi ki “çalışmayın, her işin kolayına kaçın” demeye çalışmıyorum. Demek istediğim şey; bilinçaltınızı tanıyın ve onun gücünü keşfedin. Bilinçaltınızı hedeflerinize programlamayı öğrendiğinizde ve bunu başardığınızda, bilinçaltınız sizi o hedeflere ulaşmanız konusunda yönlendirecektir. Daha önce fark etmediğiniz fırsatları görmeye, bazı konularda daha önce hissetmediğiniz büyük bir motivasyon hissetmeye başlayacaksınız. Bu da sizi hedefinize giden yolda büyük bir çaba harcıyor gibi hissettirmek yerine zevkle yaptığınız çalışmalar gibi hissettirecektir. Fazlaca rahat olmak elbette kişisel gelişime yardımcı olmaz, yerimizde saymamızı sağlar. Elbette bir çaba göstermeniz gerekecek. Ama bu, zevkle ve büyük motivasyonla olmalı ki size külfet gibi gelmesin.

Konfor alanınızın sınırlarının nerede olduğunu ve bu sınırın dışına yavaş yavaş nasıl çıkmaya başlayabileceğinizi düşünün. Örneğin; hiç gitmediğiniz bir semtte yürüyüşe çıkabilirsiniz. Ya da hiç denemediğiniz bir yemek yapın… hiç  aklınızda olmayan bir online eğitim alıp izleyin… Ya da bir dahaki sefere bir arkadaşınız sizi bir yere davet ettiğinde, normalde hayır diyorsanız bu defa “evet” deyin.

12. Kendinize Ya da Birine Meydan Okuyun

Hani Youtube’da “… challenge” diye meydan okumalar var ya… İşte onlardan bahsediyorum. Aşmak istediğiniz ya da gelişmek istediğiniz bir konuda kendinize veya birine meydan okuyun! İddiaya girin… Birine meydan okumak, kişisel gelişimin ve kendini geliştirmeye yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir. Örneğin herhangi bir konuda bir arkadaşınıza meydan okuyabilirsiniz… Mesela; kilo verme, karın kasları çıkarma (six pack da derler), her gün 3 km koşu challenge vb… ve hedefe ilk kimin ulaştığını görmek için bir arkadaşınızı rekabete davet edin.

Emin olun; ikiniz de hedefe ulaşmaya tek başınıza başlamaktan daha fazlasını kazanacaksınız. Bu bilimsel bir şeydir. İlk sosyal psikoloji deneyini 1898 yılında Norman Triplett yapmış:

Triplett’in “başkalarının varlığının görev performansı üzerindeki etkilerini” incelemek için bazı deneyler yapmış. Yaptığı deneylerde ergenlerin olta makaralarını sararken biriyle yarışarak sardıklarında, tek başlarına yaptıklarına kıyasla daha hızlı sardıklarını kanıtlamış; bisiklet yarışçılarının yarışma halindeyken tek başlarına çalıştıklarından daha hızlı olduklarını göstermiş. Bir yarışmacının bedensel hareketleri, diğer yarışmacı için bir “uyaran” işlevi görüyordu (buna “sosyal hızlandırma etkisi” deniyor). Kişilerin başkalarının varlığında (seyirci etkisi) daha iyi performans göstermesine yönelik bu etkiye, psikolojide “sosyal (toplumsal) kolaylaştırma” adı veriliyor.

13. Kör Noktalarınızı Belirleyin

Bilimsel olarak kör noktalar, gözlerimizin göremediği alanları ifade eder. Kişisel gelişim açısından kör noktalar, kendimizle ilgili farkında olmadığımız şeylerdir. Kör noktalarımızı bulmak için çaba göstermek, kendimizde geliştirmemiz gereken alanlarımızı keşfetmemizi sağlar.

Kör noktalarınızı keşfetmek için kullanabileceğiniz egzersizlerden biri:

Gün içinde sizi tetikleyen tüm şeyleri/olayları/insanları belirleyin. “Tetikleyen şeyler”, sizi sinirli veya kızgın hissettiren veya harekete geçiren şeylerdir.

Bu tetikleyicileri öğrendikten sonra, onları iyileştirmenin veya üstesinden gelmenin yollarını belirleyebilirsiniz.

14. Geri Bildirim İsteyin

Ne kadar gelişmeye çalışırsak çalışalım, her zaman bazı kör noktalarımız olacaktır. Geri bildirim istemek, kendinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenirken size ek bir bakış açısı sağlar.

Arkadaşlar, aile, meslektaşlar, belki patronunuz ve hatta tanımadığınız kişilerden de geri bildirim isteyebilirsiniz. Çünkü tanımadığınız kişilerin önceden belirlenmiş bir önyargıları da olmayacaktır. Bu da geri bildirimlerini nesnel olarak vermelerini sağlar.

15. Yapılacaklar Listenize Odaklanın

Güne tamamlamak istediğiniz görevlerin bir listesiyle başlamak, odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Bunu yapmadığınız günler kaotik veya verimsiz olabilir. Her bir öğenin üstesinden gelmek için bir plan oluşturmadığınız için belirli görevleri unutabilir veya zamanınız tükenebilir. Bu yüzden, eğer daha önceden böyle bir alışkanlık edinmediyseniz, günlük, haftalık ve aylık “yapılacaklar listesi” oluşturun.

16. Kusurlarınızı Kabul Edin

Herkesin kusurları vardır ama en önemlisi onları anlamak, kabul etmek ve kişisel gelişim uygulamalarıyla ele almaktır.

Sizce kusurlarınız neler? Şu anda üzerinde çalışabileceğiniz kusurlar nelerdir? Onları nasıl törpülemeyi düşünüyorsunuz?

Bunu bir öz sevgi duygusuyla yapmanız gerekiyor. Kusurlarınıza öz eleştirel veya kötü bir gözle bakmayın. Kusurları keşfetmek, kendinizde yanlış olan şeyleri bulmakla ilgili bir şey değil, kendinizde geliştirebileceğinizi düşündüğünüz alanları bulmakla ilgilidir.

17. HAREKETE GEÇİN!!!

Tüm bu listenin belki de en önemli maddesi budur. Harekete geçmeniz gerekiyor. Öğrenmenin ve kişisel gelişimin, ilerlemenin, büyümenin en iyi yolu harekete geçmektir . Yapmayı düşündüğün şey nedir? Nasıl hemen harekete geçebilirsiniz? Bunu bir düşünün. İlk adım çok küçük bir adım bile olsa, bir yerden başlamanız gerekiyor. İlk adımınız çok küçük bir adım olacaksa da olsun, o adımı atmak için bir an önce harekete geçin.

18. Size İlham Veren İnsanlardan Öğrenin

Hayran olduğunuz insanları, size ilham veren insanları bir düşünün… Bu insanlar sahip olmak istediğiniz bazı nitelikleri yansıtır. Hem de onlardan çok şey öğrenir, ilham alırsınız.

Kendinizde olmasını istediğiniz özellikler nelerdir? Bu nitelikleri nasıl elde edebilirsiniz? Rol modeller belirleyip onların nasıl başardığını bir düşünün, araştırın.

19. Kötü Bir Alışkanlığı Bırakın

Kötü alışkanlıklarınız var mı? Kötü alışkanlık deyince ilk akla gelen belki de sigarayı bırakma konusudur… Elbette eğer sigara işiyorsanız bırakmanızı söyleyecek değilim. Zira sigaranın kötü bir alışkanlık olduğunu siz zaten biliyorsunuz. (3 yaşındaki çocuk bile biliyordur). Kötü alışkanlıklarınız varsa ve bu alışkanlıklardan kurtulmak istiyorsanız, hemen harekete geçin!.. Şimdi.

20. Yeni Bir Alışkanlık Geliştirin

Peki geliştirmek istediğiniz yeni alışkanlıklar?… Mesela kitap okumak, erken kalkmak, egzersiz yapmak, her gün yeni bir kişisel gelişim makalesi okumak, meditasyon yapmak? Kişisel gelişiminiz için geliştirebileceğiniz yeni alışkanlıklar neler olabilir? Yeni bir alışkanlık geliştirmeye hemen bugün başlayın.

21. Negatif İnsanlardan Uzak Durun

Jim Rohn’un dediği gibi: “En çok vakit geçirdiğin 5 kişinin ortalamasısın.”

Nereye gidersek gidelim, olumsuz insanlar mutlaka vardır. Sizi aşağı çektiklerini düşünüyorsanız, zamanınızın büyük kısmını onların yanında harcamamaya çalışın.

22. Zor İnsanlarla Başa Çıkmayı Öğrenin

İş yerinizde veya yakın çevrenizin bir parçası olan ve kaçınamayacağınız bazı zor insanlarla aynı ortamda bulunmanız gerektiği zamanlar olabilir…

Kendinizi nasıl geliştireceğinizi keşfederken, onlarla nasıl başa çıkacağınızı da öğrenin.

23. Arkadaşlarından Öğren

Her insan bir cevherdir. Onlara nasıl dokunmak istediğimiz bize kalmış… Tüm arkadaşlarınızdan öğrenebileceğiniz bir şeyler mutlaka vardır.

Şu anda bir arkadaşını düşün… Sahip olduğu ve senin de kendine uyarlamak istediğin  tek bir özelliğini düşün. Onlardan nasıl öğrenebilir ve bu beceriyi kendinizde nasıl geliştirebilirsiniz?

24. Bir Günlük Tutun

Günlük tutmak, daha fazla öz farkındalık kazanmanın harika bir yoludur. Yazarken düşünce sürecinizi netleştirin ve yazdıklarınızı dışarıdan birinin bakış açısından tekrar okuyun. Bu, daha fazla kişisel iç görü kazanmanıza yardımcı olacaktır.

25. Kendinize Bir Mentor Veya Rehber Bulun

Kişisel gelişim yolculuğunuzda hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olan bir rehbere sahip olmaktan daha güzel ne olabilir ki?

Danışanlarımın çoğu bana hedeflerine yönelik bilinçaltı temizliği yaptırmak için başvuruyor. Onlara bilinçaltı temizliği diye bir uygulama olmadığını anlatarak seansların bir hedef doğrulturunda yapılması gerektiğini anlatıyorum. Böylece bilinçaltı düzeyde mentorluk alarakve çok daha hızlı sonuç elde ediyorlar. Bu sitede verdiğim online kişisel gelişim ve bilinçaltı eğitimleri de birçok kişiye hedeflere ulaşma konusunda rehberlik etmeyi hedefliyor. Özellikle “Zihinsel Banka Bilinçaltı Eğitimi” yaşam senaryonuzu değiştirmek için başlı başına bir rehber niteliğindedir.

26. Sosyal Medya Uygulamalarına Harcadığınız Zamanı Azaltın

sosyal medyaya az girinTikTok, Instagram, Twitter, Whatsap gibi uygulamalar, bazı kişiler için gereğinden fazla zaman kaybına neden olan uygulamalardır. Zamanınızı en azından bir süreliğine bu tür uygulamalara harcamak yerine kişisel gelişim faaliyetlerinize harcayabilirsiniz.

27. Satranç Öğrenin

Satranç, strateji öğrenmek ve zihinsel becerilerinizi geliştirmek için harika bir oyundur. Sadece eğlenmekle kalmaz, aynı zamanda analitik becerilerinizi de geliştirirsiniz.

28. TV İzlemeyi Bırakın

TV’deki birçok program ve reklam, sizi güçlendirmek veya eğitmek yerine dikkatinizi dağıtmak içindir. Bu zamanı yakın arkadaşlarla, hoşlandığınız bir hobiyle veya egzersiz yaparak geçirmek, daha iyidir. Fazla TV izleyerek beyninizi uyuşturmayın. Tembelliğe alışan beyin, geriler. TV izleme zamanınızı bir plan dahilinde yapın. Her programı seyretmeyin, seçici olun.

29. Otuz Günlük Bir “Kendine Meydan Okuma” Pratiği Yapın

Bir hedef belirleyin ve bunu başarmak için kendinize 30 gün verin. Amacınız yeni bir alışkanlığa bağlı kalmak veya yeni bir hobi geliştirmek olabilir.

30 gün strateji oluşturmak, planlamak, harekete geçmek, gözden geçirmek ve hedefi tutturmak için yeterli bir zamandır.

30. Meditasyon Yapın

Meditasyon yapmak, genel zihinsel sağlığınızı iyileştirirken sizi sakinleştirmeye ve daha bilinçli olmanıza yardımcı olur. Meditasyon ayrıca daha iyi uyumanıza, daha üretken olmanıza ve çevrenizdekilere karşı daha nazik olmanıza yardımcı olur. Bu sitedeki makaleler bölümünde bulunan “meditasyon” ile ilgili yazımı okumakla başlayabilirsiniz.

31. Topluluk Önünde İyi Bir Konuşmacı Olmayı Konuşmayı Öğrenin

Topluluk önünde konuşmak, daha iyi iletişim kurmayı, kendinizi tanıtmayı ve insanlarla etkileşim kurmayı öğrenmenize yardımcı olabilir. Bu beceriler, toplantılarda ve sunumlarda daha iyisini yapacağınız için hem kişisel hem de profesyonel olarak faydalıdır. Eğer topluluk önünde konuşma korkunuz varsa, hipnoterapi desteği ile bunu kolayca aşabilirsiniz.

32. Geçmişi Geçmişte Bırakın

Geçmişten gelen ve hala tutunduğunuz herhangi bir mutsuzluğunuz, travmanız, takıntılarınız, unutulamayan bir aşk acısı ya da hala geçmişte yaşamanıza sebep olan bilinçaltı kayıtlarınız var mı? Eğer öyleyse, kişisel gelişim yolculuğunuzun bir parçası olarak onlarla zihninizde barışıp, yüzleşip, geçmişi geçmişte bırakmanın zamanı geldi.

O geçmiş anılara tutunmak, ilerlemenizi ve daha iyi bir insan olmanızı engeller. Geçmişten uzaklaş, kendini affet ve yoluna devam et.

33. Bir İş Girişimi Başlatın

İlgi duyduğun bir iş fikri var mı? Neden tutkunu bir girişime dönüştürüp aynı zamanda para kazanmıyorsun?

34. Çevrenizdekilere Hep Nezaket Gösterin

İnsanlara nazik olmak şefkat, sabır ve sevgi gibi diğer nitelikleri geliştirmemize yardımcı olur.

Bu makaleyi okuduktan sonra günlük hayatınızda çevrenizdeki insanlara daha fazla nezaket göstermeye başlayın ve nasıl tepki verdiklerini görün. Ayrıca başkalarına karşı nazik davranırken nasıl hissettiğinizi de fark edin. Daha iyimser ve minnettar hissedeceksiniz. Sevgi kelebeği olmanız gerektiğini söylemiyorum elbette. Ama bir düşünün… trafikte, markette, sokakta, üstünüze gelindiğinde, hatta twitter’da her şeye rağmen nazik olmayı başarabiliyor musunuz?

35. Sizden Hoşlanmayan İnsanlara Ulaşın

Savunduğun veya temsil ettiğin bir şeyler varsa, senden nefret edenler insanlar da olacak elbette. Örneğin biliyorsunuz ki birçok sanatçının seveni de var, sevmeyeni de…

Bizden hoşlanmayanları sevmemek kolaydır. Onları tekrar sevmek ise çok zor… Affedebilmek, geride bırakabilmek ve bu insanlara sevgi gösterebilmek, yüce gönüllülük ve açık bir kalp gerektirir.

Bir çözüm arayın ve geçmiş kırgınlıklara (en azından kendi zihninizde) bir son verin. Karşılık vermeyi reddetseler bile, hepsini aynı şekilde sevin. Affetmek, onlardan nefret etmekten çok daha özgürleştiricidir. Yüzleşmeniz şart değil, en azından kendi vicdanınızda affedebilirsiniz.

36. Günde En Az 1 Tane Kişisel Gelişim Makalesi Okuyun

Bu siteyi takip edenlerin bazılarından, her gün en az bir kişisel gelişim makalesi okumaya özen gösterdiğine dair e-postalar alıyorum. (Teşekkür ederim, ne mutlu bana). Ve ben bunun harika bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Sadece benim sitemden değil, kitaplardan veya başka sitelerden de harika kişisel gelişim makaleleri okuyabilirsiniz. Buna vakit ayırın.

37. Kendinizi Kişisel Gelişiminize Adayın

İnternette “Kendinizi Geliştirmenin 10 Yolu, 25 Yolu, 45 Yolu… Hatta 1000 Yolu” gibi birçok liste bulabilirsiniz. Ancak kendinizi kişisel gelişiminize adamaya niyetiniz yoksa, ne yazdığımızın önemi yok. Kendinizi nasıl geliştireceğinizi öğrenirken, kendi kişisel gelişiminizden kendiniz sorumlusunuz. Kendinizi kişisel gelişiminize adamaya karar verin ve ömür boyu sürecek bir büyüme ve değişim yolculuğunu kucaklayın. Yukarıdaki adımlardan en azından birkaçını seçip üzerinde çalışarak kişisel gelişim ve değişim sürecinizi başlatın.

Sonuçlara hemen ulaşamayabilirsiniz. Ancak size söz veriyorum, buna devam ettiğiniz sürece kendinizde ve hayatınızda olumlu değişiklikler görmeye er ya da geç başlayacaksınız. Önemli olan, her gün bu konuda istikrarlı bir şekilde bir şeyler yapmaya karar vermek ve harekete geçmektir.

Picture of Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ulusal akreditasyona sahip ilk hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. Lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle ve bölüm ikincisi olarak mezun olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, “Psikoloji” bölümünde tamamladı. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini (tezli) İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ayrıca inşaat mühendisliği lisans diplomasına da sahip olan Klinik Psikolog Burak Uçkun, "American Hypnosis Association" akredite hipnoterapistler listesinde yer almaktadır. Yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli psikoterapi hizmetleri vermekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri
Picture of Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ulusal akreditasyona sahip ilk hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. Lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle ve bölüm ikincisi olarak mezun olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, “Psikoloji” bölümünde tamamladı. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini (tezli) İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ayrıca inşaat mühendisliği lisans diplomasına da sahip olan Klinik Psikolog Burak Uçkun, "American Hypnosis Association" akredite hipnoterapistler listesinde yer almaktadır. Yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli psikoterapi hizmetleri vermekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri

Bunlar da ilginizi çekebilir

Sorularınız mı var?

Telefon veya e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyin

Hipnoz Uzmanı ve Klinik Psikolog Burak Uçkun
Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Merhaba...

Sorunuz mu var?

bilgi@hypnotistanbul.com 
Tel: 0539 914 23 10

Sorularınız için telefon ya da e-posta yoluyla irtibata geçmekten çekinmeyiniz.

hypnotistanbul