Uçak Korkusu Nasıl Geçer: Uçuş Fobisi ve Hipnoz

Uçak Korkusu Nedir? (Uçuş Fobisi)

Aerofobi olarak da bilinen uçak korkusu, uçak yolculuğu yaparken yoğun bir korku ve endişe hissetme durumudur. Bu korku, uçakta oluşabilecek bir kazaya, uçakta kalmaya, kapalı alan korkusuna, yükseklik korkusuna, uçakta kontrol kaybı duygusuna veya uçakta bir terör saldırısına maruz kalma gibi korkuları temel alabilir. Uçuş fobisi, kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilecek kadar yoğun olabilir; uçak yolculuklarına çıkmayı engelleyebilir veya kişinin iş veya özel hayatında bazı sınırlamalara neden olabilir. Uçak fobisi olan bazı kişiler havada uçan bir uçak gördüklerinde bile kaygı hissedebilmektedir.

Uçak korkusu toplumda oldukça yaygın olarak görülür. Aslında çok güvenli olduğunu bildiğimiz (arabaya binmekten daha güvenli) yüksek teknolojili olan bu araca bindiğimizde tetiklenen korku bize mantıksız gelse de bilinçaltımız bizi koruduğunu düşünerek uçuş öncesi ve uçuş sırasında endişe ve kaygı yaratabilir. Aslında “korku”; gerçek bir tehlike olması halinde oluşan çok doğal ve gerçekçi bir histir. Bizi hayatta tutar. Bilinçaltımızın birincil görevi de zaten bizi tehlikeye karşı korumak ve hayatta tutmaktır. Ancak bazen bilinçaltımız, ortada “gerçek bir tehlike” olmadığı halde de bizi korumak için savaş-kaç tepkisini aktive edebiliyor.

İnsanlar diğer fobilerdekine benzer şekilde uçuş fobisinde de fobik uyaranla yüzleştikleri zaman mantıksız, ısrarlı, şiddetli ve belirgin bir korku duyarlar.Bu arada fobi ve korku kavramları birbirinden farklı kavramlardır. Fobi ve korku kavramlarının birbirinden farkı hakkında geniş bilgiyi  Fobiler ve Korkular başlıklı makalemde bulabilirsiniz.

Uçak Korkusu Yazı İçeriği:

Uçak Korkusu Neden Olur?

  • Uçuş korkusu genellikle “öğrenilmiş” bir korkudur. Henüz çocuklukta öğrenilmiş olabilir. (Belki de bireyin anne-babası korktuğunu çocuğuna belli etmişse mesela). Veya özellikle korkutucu bir uçuş deneyimi yaşadıktan sonra geliştirdiği bir korku olabilir. (Örneğin, önceki seyahatlerinden birinde şiddetli bir şekilde türbülansa girmişse ya da acil iniş yapmak zorunda kalan bir uçakta bulunmuşsa…
  • Kişi korkunun kendisinden de korkabilir. Örneğin; bazı kişiler aslında uçmaktan değil de uçakta panik atak yaşayacaklarından veya korkmaktan korkar. Eğer panik yaşarlarsa, paniği atlatmanın hiçbir yolu olmayacağından ve rezil olacağından korkan kişiler de uçmaktan kaçınabiliyor.
  • Aslında panik hali bir asansörde, köprüde, tünelde, metroda, vapurda veya MR çektirirken de olabilir ama bir uçakta panik yaşama korkusu, birçok insanın en kötü kabusu. Uçak korkusu olan biri için “rahatlamak”, kişi için çok yabancı bir kavramdır çünkü bilirler ki uçak varış noktasına ulaşana kadar yere inmeyecek. Yüksekte olmanın düşüncesi bile onlar için rahatsızlık vericidir.
  • Uçuş korkusu aynı zamanda “yükseklik korkusu ya da agorafobi, klostrofobi” gibi diğer korku ve fobilerin bileşenlerinden oluşan bir korku da olabilir.
  • Havacılık veya uçuş ilkelerini yanlış anlamak bile uçuş korkusu geliştirilmesine sebep olabilir. Örneğin, benim National Geographics Channel Tv‘de uçak kazaları belgeselleri seyrederek uçak korkusu edinmiş danışanlarım da çok fazla oldu. Tv izlemek, hipnotik bir deneyimdir. Tv izlerken içeriğe odaklanarak Tv’deki deneyimin içine süzülürüz ve telkine çok açık hale geliriz. Bu tür olumsuz Tv programlarını izlemekten etkilenen kişiler olabiliyor. Ama kimse Tv’de örneğin trafik kazaları belgeseli izlemez. (Zaten öyle bir belgesel de yok zira her gün binlerce trafik kazası oluyor).  
  • Bazı kişilerde uçuş korkusu bir özgül fobidir. Hipnozla tedavisi çok kolaydır. Ama bazı kişilerde uçak korkusu bir özgül fobi olmayıp, fizyolojik temelleri de olabilen bir tür anksiyete bozukluğunun (örn. yaygın anksiyete bozukluğu) bir yan ürünü de olabilir. Zaten fobiler de aslında DSM-5’te anksiyete bozuklukları kategorisindedir.

Yani her kişinin uçak korkusunun doğası ve sebepleri kendine özgüdür. Bu nedenle terapi süreci ve tedavi stratejisi de her kişi için farklı olmalıdır, kişiye özel olmalıdır.  

Uçak Yolculuğu Tehlikeli midir?

Uçmak aslında insan doğasında olan bir durum olmadığından, bilinçaltımızın bu mantıksız tepkisi aslında pek de şaşırtıcı değildir. Ancak bildiğiniz gibi, uçağın en güvenli seyahat yöntemlerinden biri olduğu, kanıtlanmış bir gerçektir. Yukarıda da belirttiğim üzere, istatistiksel olarak uçak seyahati, araba seyahatinden, hatta yürüyerek karşıdan karşıya geçmekten bile çok daha güvenlidir. Bilinçaltımızın yarattığı korku reaksiyonun bilişsel olarak tekrar değerlendirilmesi genellikle bir korku ya da fobiyi kontrol etmemize yardımcı olur. Uçaklar dünyanın en teknolojik araçlarıdır. 

Türbülans Nedir? Tehlikeli midir? 

Uçak korkusu olanların en korktuğu durumlardan biri de türbülanstır. Türbülans, uçak seyahatleri sırasında hava hareketlerinin neden olduğu titreşim, sarsıntı ve dalgalanma gibi fenomenlerdir. Bu hareketler, uçak yolculuğu sırasında yolcularda rahatsızlık ve korku hissi yaratabilir. Ancak türbülans aslında uçak için bir tehdit değildir. Uçaklar her türlü türbülansa dayanıklı bir şekilde imal edilmekte. 

Türbülans, birçok nedenden kaynaklanabilir; örneğin atmosferdeki hava basıncı ve sıcaklık farkları, jet akımları, coğrafya, veya bazı türdeki bulutlar gibi çok doğal olaylar, türbülans oluşturabilir. Unutmayın, “hava boşluğu” diye bir şey yoktur. Denizlerde bazen dalga olur, gemi dalgalarla beraber salınır öyle değil mi? Nasıl ki “deniz boşluğu” diye bir şey yok, aynı şekilde; “hava boşluğu” diye bir şey de yok.

Türbülans uçak için tehlikeli değildir. Uçaklar, teknoloji harikalarıdır. Dayanıklı yapıları ve pilotların türbülansı kontrol etmek için kullanabilecekleri çeşitli teknolojik sistemler sayesinde türbülanslı bölgeleri de sorunsuz bir şekilde geçerler. Ancak tıpkı arabada emniyet kemerimizi bağladığımız gibi, uçakta da emniyet kemerimizin bağlı kalması, doğal bir güvenlik tedbiridir.

Uçak korkusu olanlar türbülansa giren bir uçaktaysa çok korkabilir ve bunu “çok şiddetli türbülans” olarak nitelendirirler. Oysa sizin “şiddetli türbülans” sandığınız şey muhtemelen en fazla, “orta düzey” bir türbülanstır. Zira pilotlar her gün uçuş yapmalarına rağmen meslek hayatları boyunca çok nadiren “şiddetli türbülans” olarak nitelendirilebilecek bir türbülans deneyimlerler. Hatta bir çok pilot, meslek hayatı boyunca hiç “şiddetli türbülans” görmeden emekli olur. 

Uçak korkusu olanlar unutmasın ki uçakların kanatları o kadar sağlamdır ki; en şiddetli türbülanslara bile dayanacak esneklik ve sağlamlıktadır.  Uçakların kanatları çok zorlu dayanıklılık testlerinden geçmeden imalat yapılmaz. En güçlü türbülans bile uçakların kanatlarına zarar veremez. Aşağıda uçak kanatlarına yapılan uçak kanadı esneme ve dayanıklılık testlerinden birinin görselini görebilirsiniz:   

uçak korkusu geçer mi?Uçak kanadı sağlam mı?
Uçak kanadı ne kadar sağlam. Uçuş korkusu testi

Dünyada Her Yıl Kaç Uçak Kazası Oluyor?

Uçak kazaları ile trafik kazalarını karşılaştıracak olursak; dünyada HER GÜN yaklaşık 3 bin 600 tane ölümlü trafik kazası oluyor. Dünyada her sene 1.3 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybederken, bir o kadar kişi de yaralanıyor. Oysa dünyada yolcu uçaklarının karıştığı uçak kazası, yılda sadece 2-3 tane oluyor. O da zaten haber oluyor, belgeseli çekiliyor… zira bu çok nadir bir durum.

Uçak kazasında ölme riski ve diğer risklerin oranları:

  • Kardiyovasküler (Kalp-Damar) hastalıklarından ölüm riski: %50
  • Sigaradan ölüm riski: 1/600
  • Yolda yürürken düşüp ölme riski: 1/723
  • Araba kazasıyla ölüm riski: 1/14.000
  • Bisikletten düşme: 1/88.000
  • Fırtınada: 1/450.000
  • Tren kazasında: 1/100.000
  • Şimşek çarpmasından ölüm riski: 1/1.9 milyon
  • Arı sokmasından ölüm riski: 1/5.5 milyon
  • Ticari Uçak kazasında ölüm riski 1/11 milyon
  • Milli Piyangoda Büyük İkramiye kazanma şansınız: 1/10 milyon
 
Bunun anlamı: bir kişi 30 bin sene boyunca her gün uçakla seyahat ederse, 1 ihtimalle kaza sonucu ölebilir… ki bu sadece bir ihtimaldir. Milli Piyango Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye kazanma şansınız bile uçak kazasında ölme olasılığınızdan daha yüksek. (10 milyonda bir)
 
Görünen o ki uçak yolculuğunun en tehlikeli kısmı, evden havaalanına giderken otobanda geçirdiğiniz bölümdür. Bu istatistikler de aslıda uçak korkusunun ne kadar irrasyonel bir korku olduğunu gösteriyor.

Uçuş Fobisi Belirtileri Nelerdir?

Uçak korkusu, farklı kişilerde farklı şekillerde görülebilir ve herkesin deneyimi benzersiz olabilir. Ancak, genel olarak uçak korkusu olan insanlar aşağıdaki belirtileri gösterme eğilimindedirler:

  1. Fiziksel Belirtiler: Kalp çarpıntısı, terleme, ağız kuruluğu, titreme, kusma, baş dönmesi, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi belirtiler olabilir.

  2. Kontrol Kaybı Duygusu: Uçak korkusu olan bazı insanlar, uçakta kontrolünü kaybetmekten korkarlar. Bu nedenle, uçuş sırasında kontrolsüz hissettiklerinde kaygıları daha da artabilir. 

  3. Panik Ataklar: Uçak korkusu olan bazı insanlar, uçuş sırasında panik atak geçirebilmektedirler. Uçuş sırasında panik atak belirtileri daha yoğun olabilir ve bu da kontrol edilemezmiş gibi bir hisse kapılmalarına neden olabilir.

  4. Korku-Kaygı: Uçak korkusu olan insanlar genellikle uçağın düşmesinden veya uçak kazası olacağından korkarlar. Ayrıca, uçakta kapalı bir alanda kalma hissinden dolayı da yoğun bir korku hissedebilirler. 

  5. Kaçınma Davranışı: Uçak korkusu olan bazı insanlar, uçak yolculuğunu tamamen kaçınmak için büyük çaba gösterebilirler. Bu, iş veya sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kişiler uçuşlardan kaçınarak tatillerini, iş seyahatlerini sınırlayabilirler. Bilerek havaalanına geç giderek uçuşlarını kaçırabilirler.

  6. Uçuş Fobisi Zihinsel Belirtileri: Uçak korkusu olan insanlar, uçak yolculuğu hakkında sürekli endişelenme eğiliminde olabilirler. Bazıları uçuştan haftalar önce kaygılanmaya başlar. Uçuşa ilişkin olası senaryoları düşünmek ve bunları sürekli tekrarlamak, zihinsel olarak çok yorucu olabilir.

Uçak Korkusu İçin İlaç Var mıdır? 

Uçuş korkusu tedavisi için bu konuya özel bir ilaç yoktur. Ancak, tedavi etmeye yönelik olmasa da uçuş sırasında uçak korkusu belirtilerini hafifletmek veya semptomları kontrol altına almak için bazı ilaçlar vardır. Bunlar genellikle anksiyete ilaçları veya sakinleştiricilerdir. Bu ilaçlar uçak korkusunu tedavi etmeye yönelik ilaçlar değildir. Uçak fobisi için ilaç alacaksanız, bu ilaçlar sadece günü kurtarmak için size destek olabilir. Uçak korkusu ilaç ile yenilmez. İlaçlar sadece semptomları baskılama konusunda işe yarar. 

Bazı kişilerde bu tür ilaçlar uçuş sırasında hiçbir fayda sağlamazken, bazılarında kaygıyı hafifletebiliyor. Yani uçak korkusu ilaç ile geçmez. Bu ilaçlar sadece “mecburen uçmanız gereken bir durumda”, uçağa binmeden bir süre önce alınarak uçuş sırasındaki kaygıyı az ya da çok dindirmeyi hedefleyen semptomatik ilaçlardır.

uçak korkusu için ilaçUçak korkusu olanlara doktor tarafından verilen semptomatik ilaçlar, uçuş öncesinde veya uçuş sırasında alınabilir. Ancak, bu ilaçların kullanımı mutlaka bir doktor tarafından reçete edilmelidir. Tavsiyeyle ilaç kullanmamalısınız. Uçak korkusu için ilaç alacaksanız, doktorunuzun verdiği talimatlara uygun olarak kullanılmalısınız. Ancak bunların uçuş korkusu tedavisi niteliğinde olmayacağını, uçak fobisini tedavi etmeyeceğini, sadece ilgili uçuşunuzu mümkün olduğunca rahat geçirmenize destek olacağını söyleyebiliriz. 

Zira uçak fobisi olan kişilerin bu korkuyu tamamen gidermeye yönelik olan tedavisi genellikle terapi ve bazı eğitim programlarını içerir. Bu uçak korkusu eğitim programları, korkunun nedenlerini anlamak, korkuyu yönetmek ve gevşeme teknikleri öğrenmek gibi bazı stratejileri öğretmeyi amaçlar. Uçak korkusu için hipnoz terapisi de bu terapi modellerinden biridir. Bu terapiler, uçak fobisini tamamen gidermeyi ve ilaç kullanmadan uçağa binebilir hale gelmenizi hedefler ve uzun vadede daha etkili olduğu bilinmektedir. 

Bazı kişilerin fobisi özgül fobi olmayıp, fobiye eşlik eden bir anksiyete bozukluğu tanısı da varsa; o zaman uçak fobisi için ilaç kullanmakla beraber terapi de almak en etkili sonuçları verebilir. Zira bazı türdeki anksiyete bozukluklarının fizyolojik temeli de vardır ve psikiyatristiniz anksiyete bozukluğu için ilaç tedavisi uyguluyor olabilir.

Sonuç olarak; uçak korkusu için spesifik bir ilaç olmamasına rağmen, doktorlar uçuşunuz sırasında oluşabilecek belirtileri hafifletmeyi hedefleyen bir ilaç kullanımı tavsiye edebilirler. Ancak, en etkili tedavi yöntemi terapi ve eğitim programlarıdır ve uzun vadeli kalıcı sonuçlar sağlarlar. Uçak korkusu için ilaç arıyorsanız, doktorunuza danışmadan, tavsiye ile ilaç kullanmayınız. İlaçlar, kısa süreli olarak belirtileri hafifletmek veya kontrol altına almak için kullanılabilir, ancak tek başına bir tedavi yöntemi olarak yeterli değildir.

Uçuş Korkusu ile Yaşamak

Uçuş korkusu genellikle bizi birçok şeyden alıkoyar. Mesela iş seyahatlerine çıkamamak bizi kariyerimizde ilerlemekten alıkoyan problemlere bile neden olabilir. Veya ailenizle bir yurt dışı seyahati yapmak isteseniz genellikle uçağa binmeye mecbur kalırsınız. Uçağa binmeniz konusunda kaygı ve gerginlik yaratan birçok faktör olabilir.

Örneğin; panik atak geçirme korkusu, uçağın kaçırılması korkusu, terör korkusu, klostrofobi , kontrolün elinizde olmaması gibi birçok durum, kişide kaygı ve korku oluşturabilir. Hatta uçağa binmeden sadece hava alanında bulunmak bile bazı kişilerde kaygı sebebidir. Uçuş korkusu bazı insanlarda önce hafif anksiyeteyle başlayıp, uçağa bindikten sonra uçuş fobisi had safhaya ulaşarak uçaktan inme çabalarına kadar varabilen davranışlara sebep olabiliyor. 

uçuş korkusu

Uçuş korkusundan muzdarip olmayan kişiler, uçmaktan korkan birine uçağın ne kadar güvenli bir araç olduğuyla ilgili istatistik ve olasılıklardan bahsetmenin, karşılarındaki kişiyi rahatlatacağını zannederler. Ancak bu genellikle bu bilgiçlik pek de işe yaramaz. Kaynağı bilinçaltında olan “korku”, bilinçli aklımızın çok iyi bildiği istatistiksel gerçeklere karşı genelde galip gelir. Uçuş korkusu, yaş, statü, cinsiyet ve zeka ayırmaksızın herkeste var olabilir ve kesinlikle bir zayıflık işareti değildir.

İyi haber şu ki; uçuş korkunuzun üstesinden gelmenizi sağlayacak ve hatta uçmaktan zevk almanızı ve bunu çok zevkli bir faaliyet halinde deneyimlemenizi sağlayabilecek ve bilinçaltı düzeyde değişim yaratabilecek teknikler mevcuttur.

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

Uçak korkusunu yenmek için “bilişsel-davranışçı terapi, nefes egzersizleri, meditasyon, EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri), sanal gerçeklik terapisi, hipnoz terapisi (hipnoterapi), uçak fobisi eğitim programları” gibi farklı psikolojik ve davranışsal tedavi yöntemleri vardır. Ancak her kişi farklı biyolojik ve psikolojik bileşenlere sahip olduğu için, seçeceğiniz hiçbir yöntem %100 garanti vaat etmez. (İlaçlar da buna dahil). Bu konudaki tüm terapiler, kişinin fobisinin niteliği ve bileşenleri belirlendikten sonra kişinin özelliklerine göre, kişiye özel stratejilerle tasarlanmalıdır. Herkeste aynı şekilde sonuç verecek standart bir sihirli yöntem yoktur. Her kişi farklıdır. Ama uçak korkusu ile yaşamak zorunda değilsiniz. Herhangi bir yöntemi deneyip fayda görmediyseniz, diğer bir yöntemi deneyebilirsiniz. Bu, aşabileceğiniz bir korkudur. Yeter ki istekli ve kararlı olun. 

Uçak Korkusu İçin Hipnoz Terapisi Nedir?

Bilişsel terapiler, psiko-eğitimler, veya seçeceğiniz yöntem her ne olursa olsun, diğer terapi yöntemleri hipnozla da birleştiğinde sonuçların başarı oranı %90’ların da üstüne çıkmaktadır. Ancak hipnoz tek başına da diğer terapi yöntemlerinden daha yüksek başarı şansı vaat ediyor zira hipnoterapi zaten “bilişsel davranışçı hipnoterapi” modelinde, bütüncül bir yaklaşımla uygulanıyor. Yani hem BDT, hem Hipnoz teknikleri içeriyor. Bu özelliğiyle bilişsel davranışçı hipnoterapi yaklaşımı, dünyada fobiler konusunda bilimsel temellere dayanan, denemeye değer en etkili yöntemdir.

uçak korkusu için ilaç yok ama hipnoz uçuş fobisi için en etkili çözümdür. Uçak korkusu için hipnoz tedavisi, çok doğal, konforlu, güvenilir, ve başarı oranı oldukça yüksek olan bir yöntemdir. %100 garanti sonuç mu diye soracak olursanız; insan faktörünün olduğu hiçbir tedavi, ilaç veya terapi yönteminde %100 gibi bir orandan bahsetmek elbette ki mümkün değildir. Her şeyde olduğu gibi, tüm terapi veya tedavi yöntemlerinin herkeste aynı hızda ve aynı etkide çalışacağını garanti etmek gerçekçi bir söylem olmaz elbette. Ancak bu probleminizin üstesinden gelmeye çalışmak için bir adım atmak, evinizde oturmaktan ve bir şey yapmamaktan çok daha etkili olacaktır ve uçak korkusu, tedavisi gayet mümkün ve başarı oranı da çok yüksek olan bir durumdur.

Benim klinik psikoloji yüksek lisans bitirme tezimin konusu da uçak korkusunun hipnoz ile uçak korkusunu gidermek ile ilgili, uygulamalı bir çalışmaydı. Bu konudaki akademik tez çalışmamdaki sonuçlar da hipnozun uçak fobisi için çok etkili bir yöntem olduğunu; sanal gerçeklik terapisinden daha hızlı sonuçlar verdiğini; bütüncül anlayışla kullanıldığında da başarı şansının çok daha fazla yükseldiğini ortaya koymaktadır. Hipnoz, uçak korkusunu yenmenin yolları arasında en etkili ve en doğal yöntemlerden biridir.

Uçuş Korkusunu Yenmek İçin Kaç Seans Gerekir?

Uçak korkusu için hipnoz yönteminde (veya diğer terapi modellerinde de) kaç seans gerekeceği, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Zira daha önce de belirttiğimiz gibi, herkesin uçak korkusunun doğası ve dinamikleri, kişiye özgüdür. Kimisi 2-3 seansta korkusunu yenebilirken, kimisi 6-7 seansa ihtiyaç duyabilir. Sadece 1 seansta uçak korkusunu yenen kişiler de olabiliyor, ki buna şaşırmıyoruz. Üstelik uçak fobisi daha şiddetli olan bazı kişiler 1-2 seansta korkusunu yenerken, uçaktan daha az korkan birinin daha fazla seansa ihtiyaç duyabilmesi de olasıdır. Yani korkunun şiddeti, seans sayısını belirlemez. Kişilerin hipnozla etkileşim yeteneği de ihtiyaç duyulacak seans sayısındaki belirleyici unsurlardan biridir.

İlk seansta, uçak korkusunun temelinde neyin yattığını tespit etmek için önce analiz ve mülakat teknikleri kullanılır. Kişiyi tanıyıp kişideki uçak fobisi bileşenlerini ve kişinin özelliklerini belirledikten sonra, bazı hipnotik testler yapılarak kişinin hipnoz modeli belirlenir. Bu evre mayalama evresidir. 

İlk seansta kişinin korkusunun modeli, özellikleri, ihtiyaçları, yapısı, hipnozla etkileşim modeli, özellikleri belirlenerek mayalama süreci ile kişi hipnoza hazırlandıktan sonra, takip eden seanslarda hipnoz uygulama süreci başlar. Uçak fobisi ile ilgili bileşenler bilinçaltı düzeyde ele alınarak hipnotik zihin durumunda verilen telkinler ve hipnoz altında yapılan bazı imgeleme egzersizleri, kişiye uygun teknikler ve NLP teknikleri yardımıyla bilinçaltı ile iletişim kurulmak suretiyle uçuş korkusu bertaraf edilir. Yani uçuş ile ilgili yeni nöron ağları oluşturulur; uçağa binmek ve adeta bir otobüs seyahatindeki kadar rahat hissederek uçuş yapmakla ilgili yeni bir algı entegre edilir. Gerekli durumlarda hipnoanaliz ve regresyon teknikleri de kullanılır.

Hipnotik yaklaşım, korku kontrolü için ihtiyacınız olan sakin, odaklanmış, dingin bir zihin durumuna nasıl erişeceğinizi bilinçaltı düzeyde öğreterek, korkunuzu kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Yıllardır uçak fobisi problemi ile yaşıyorsanız, bu korkunuzu yenmek için hipnoz terapisini denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Uçak korkusu için destek almak isterseniz e-posta veya telefonla irtibata geçmekten çekinmeyin.

Aerofobi ve Aviofobi Aynı Anlama mı Gelir?

“Aerofobi” kelimesi, “uçuş korkusu” anlamına gelir ve “aviofobi” ile aynı şeyi ifade eder. Her iki terim de uçak seyahatiyle ilgili yoğun, aşırı korku veya kaygı durumunu tanımlamak için kullanılır. Aerofobi, terimi, “aero” (hava) ve “phobia” (korku) kelimelerinin birleşiminden oluşur ve uçak korkusu anlamındadır. Aerofobi veya aviofobi sadece uçak yolculuğu ile sınırlı değildir. Anlamı helikopter, balon veya planör gibi diğer hava taşıtlarından korkmak olarak da genişletilebilir. Genel olarak her iki terim de uçak fobisi anlamında kullanılır. 

uçak korkusu

Uçak Fobisi İçin Hipnoz Güvenli midir?

Uçak korkusu, dünyada hipnoz ile kolaylıkla üstesinden gelinebilen bir durumdur. “Peki Hipnoz korkumuz varsa?” dediğinizi duyar gibiyim… Hipnoz korkunuz varsa hipnoz korkunuzu ise hipnoz hakkındaki gerçekleri araştırarak yenebilirsiniz. Bu sitede ana menüdeki Hipnoz Nedir başlıklı linke tıklayarak sayfayı okumanızı ve oradaki video anlatımımı da izlemenizi tavsiye ederim. Böylece hipnozun korkulacak bir şey olmadığını anlayacaksınız. 

Hipnoz filmlerde gördüğünüz gibi bir şey değildir. Yani korkulacak bir şey kesinlikle değildir. Hipnozda kişi kendinden geçmez… uyumaz… kontrolünü kaybetmez… gece uykusunda olduğu gibi bir uyku hali değildir hipnoz. Filmlerde gördüklerinizi unutun. Ama unutmayın ki hipnoz sırasında telkine açık olmamıza rağmen, hipnoz hali kontrolümüzü kaybettiğimiz bir hal değildir. Hipnozun “başka bir kişinin kontrolü altına girmek olmadığını bilmeniz önemlidir. Kişi hipnoz halindeyken ne kontrolünü kaybeder, ne de daha sonra pişman olacağı bir söz veya davranışta bulunur. Kişinin etik ve sosyal değerleriyle çatışan, kişinin kendisi için faydalı olmayacak her türlü telkin, zihin tarafından mutlaka geri çevrilir. Hipnoz, denemek isteyen herkes için çok doğal ve güvenlidir. 

Unutmayın ki bu harika zihin durumuna girmekteki başarı şansınız tamamen hipnoterapist ile işbirliği yapma isteğinize, ve hipnotik zihin durumuna girmek konusunda kendinize gerçekten izin vermenize bağlıdır. Bu da elbette ki terapistinizle aranızda oluşacak olan güven ve sempati bağına bağlıdır. Hipnoz’un ne olup ne olmadığı hakkında daha geniş bilgi için ilgili sayfayı ziyaret etmeyi unutmayın.

Uçak Korkusunu Hipnozla Yenenlerin Yorumları:

“Benim hayatımın son 4 yılı uçağa binememek ve buna bağlı mağduriyetlerin acısıyla geçti. Başvurmadığım yer kalmadı... Umudumu kaybettiğim bir dönemde Burak Bey’i buldum ve 4 seans sonra aldım bileti. Uçağa binerken biraz endişeliydim. Ancak uçak kalkınca korkularım da uçup gitti. İnişe geçtiğimizde uçakta korkan başka bir adamı sakinleştirdim! Bu gerçekten harika bir deneyimdi. Kendime hayret ediyorum gerçekten. Şimdi dünyanın bütün kapıları bana açılmış gibi hissediyorum. Burak Bey’e teşekkürlerimi bir borç bilirim.”
placeholder
Mustafa Peker
5/5
“Benim kadar uçaktan korkan var mıdır bilmiyorum. 6 Seans sonra uçakta korkacak mıyım uçabilecek miyim diye hala bir şüphem olmadı desem yalan olur ama uçağa bindiğimde uçak inene kadar nasıl bu kadar rahat geldim ben de kendime hayret ettim. Korku falan kalmamış! Uçarken korkmamak da değişik bir duyguymuş. :) Çok teşekkür ederim, hala inanamıyorum bu kadar rahat uçtuğuma!”
placeholder
Ceylin G.
5/5
“Ucus korkusu benim icin bir korkudan daha cok eziyetti. Bu korku artik oyle bir noktaya gelmisti ki is hayatindan ozel hayatima herseyi engelleyen bir kangrene donusmustu. Bundan kurtulmak icin psikologlara gittim, ilaclar kullandım. Ancak her seferinde ucagin icinde ilk krizim geldiginde yine maglup oldugumu anladim. En son yurtdisindan bir is teklifi almanin arifesinde Burak Bey'in seanslarını denemek istedim ve yardım aldım. 4 seansta ucus korkum bitti. Ucaga yine önce birazcık kaygiyla bindim ancak bu sefer yol boyunca sadece ucmanin ne kadar guzel bir sey oldugunu hissettim. Ucaktan indigimde keske bir 4 saat daha ucsaydik dedirtecek kadar rahat bir ucus yasadim. Beni uzun sure rahatsiz eden is ve ozel hayatimda bir cok soruna neden olmus bir korkuyu asmamda gosterdiginiz destek icin size sonsuza kadar minnettar kalacagim Burak Bey, cok sagolun!”
placeholder
Gökhan A.
5/5
“Burak Bey’e çok ama çok teşekkür ederim. Uçak korkusunu yenmenin yollarını çok araştırdım, birçok yol denedim ama başarısız oldum, sonunda çözümü hipnozda buldum. 5 seans sürdü ama artık otobüse binmişim uçağa binmişim benim için aynı şey.”
placeholder
Serpil D.
5/5
“Korkudan hayatım boyunca uçağa binememiştim. Her seans sonunda sanki o an beni uçağa koysalar hiç korkmadan uçarmışım gibi hissediyordum. 3 seans sonra tatile uçakla çıkmaya karar verip bir bilet aldım. Ve uçtum! Uçuş korkumu yenmemin bu kadar çabuk olacağına ihtimal vermiyordum desem yalan olmaz. Burak Bey bu yorumumu yayınlayabilirsiniz, çok teşekkür ediyorum size. İyi ki size gelmişim. Etrafımdaki herkese tavsiye ediyorum sizi. Bir arkadaşım da sigara bırakmaya gelecek size. Tekrar teşekkürler.”
placeholder
Utku T.
5/5
“Uçuş günü uçağa binmeden önce havaalanında yine endişe başladığını farkedince hipnoz seanslarının bende işe yaramadığını düşünmüştüm aslında. Ama uçağa bindiğimde garip bir şekilde sakin olduğumu farkettim. Uçak havalandıktan sonra istisnasız her uçuşta yaşadığım o şiddetli korku krizlerimin ne zaman başlayacağını düşünürken ne panik ne bir rahatsızlık… hiçbir şey olmadı! Hatta havalandıktan sonra korkudan eser kalmadığını da fark edince bu benim için gerçekten büyük sürpriz oldu. Gerçekten inanamadım. Burak Bey’e çok teşekkür ediyorum gerçekten.”
placeholder
Sait G.
5/5

Uçak korkusu için uygun yöntemler olan “Sanal Gerçeklik” ve “Hipnoz” uygulamaları aslında birbirinden farklı iki özgün yöntemdir. “Uçuş Fobisi’nin Hipnoz ve Sanal Gerçeklik Terapisi ile Giderilmesi” konusundaki uygulamalı bilimsel tez çalışmamda bu iki yöntemin başarı oranının birbirine üstünlüğü olmadığı, ancak terapi sürecine bu iki yöntem de dahil edildiğinde seans sürecinin (bazı kişiler için) daha kısa olabildiği sonucuna varılmıştır. Sanal gerçeklik (VR) terapisi tek başına kullanıldığında 8-12 seans civarı gerekebilirken Hipnoz ile çok daha az seans sayısıyla (1 ila 6 seans) sonuç alınabildiği görülmektedir.

Daha önceleri terapilerimde VR terapisi de kullanıyordum. Bu konudaki "Sanal Gerçeklik" teknolojisinin alt yapı hizmetini İspanyol bir firmadan almaktaydık ve bu teknolojinin kullanımı için İspanyol firmaya döviz üzerinden sabit aylık ücretler ödemekteydik. Son yıllarda pandemi ve diğer malum sebeplerden dolayı Türkiye'de uçuş yapanların sayısının azalmasının sonucu olarak, (insanlar uçuşu yoksa bu fobilerini gidermek için destek almayı düşünmezler) ve bu döviz kuruna bağımlı olan VR maliyetini danışanlarımıza yansıtmak istemediğimizden, bir süredir Uçak Fobisi konusundaki seanslarda sanal gerçeklik teknolojisi kullanmıyoruz. Şu an sadece “hipnoz" yöntemiyle çalışıyoruz.

Dünyada ve Türkiye’de uçuş yoğunluğu ve döviz kuru maliyetleri normale döndüğü zaman; ve bu konudaki başvurular da bu maliyeti karşılayacak orana tekrar ulaştığında, teknoloji kullanım maliyetlerini seans ücretine yansıtmadan VR terapilerini tekrar sürece dahil edeceğiz. Ancak şu an sadece "Hipnoz" uygulaması yapıyoruz.  "Hipnoz ve Hipnoterapi" desteği ile uçuş fobinizi yenmek isterseniz, bilgi almak için telefonla veya e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyiniz. 

Sık Sorulan Sorular

Uçak korkusu ile ilgili kısa sorular ve cevaplar

Dünya genelinde yolcu uçuşlarında uçak kazaları, son derece nadir olaylardır. Bir kişi 19 bin sene sürekli uçakla seyahat ederse 1 ihtimalle kaza sonucu ölebilir. Dünyada uçuşlarda meydana gelen kazaların sayısı çok düşüktür ve bu kazaların çoğu da hafif yaralanmalarla sonuçlanır. Oysa dünyada her dakika ölümlü trafik kazaları olmaktadır ancak çoğu kişi kara yoluyla seyahat etmekten korkmaz. 

Uçak korkusu olan kişilerin korkusu genellikle uçağın kendisinden değil, uçağa bindiğinde olacağına inandığı veya düşündüğü şeylerden kaynaklanır. Yani kişiyi uçak değil, uçakla ilgili olan kendi düşünceleri korkutur. Bu korku “kontrol kaygısı, yükseklik korkusu, kaza korkusu, kapalı alan korkusu, geçmişte yaşanan korkutucu bir uçuş deneyimi” gibi birçok farklı nedenle ilişkilendirilebilir. 

Uçak korkusu olanlar, uçuş fobisi konusunda bir klinik psikologdan terapi desteği alabilir. Sizin için uygun olan tedavi yöntemini terapistinize danışabilirsiniz zira herkesin fobisinin doğası farklıdır. Korkunuz “özgül fobi” değil de korkuya eşlik eden başka bir anksiyete bozukluğuyla ilişkiliyse, terapi sürecine ilaç tedavisinin de eşlik etmesi gerekebilir.

Hipnoz, uçak korkusu için kullanılan en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca Bilişsel Davranışçı Terapi, VR terapisi (sanal gerçeklik), EMDR terapisi gibi bazı yöntemler, uçuş fobisini gidermek için faydalı olan terapi yaklaşımlarıdır. Ayrıca çeşitli havayollarının tesislerinde bulunan uçuş simülatörleri de uçuş korkusunu giderme konusunda faydalı olabilmektedir.  

Uçak korkusunu yenmek için bir Klinik Psikoloğa ya da Psikiyatrist Hekime başvurabilirsiniz. 

Picture of Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ulusal akreditasyona sahip ilk hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. Lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle ve bölüm ikincisi olarak mezun olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, “Psikoloji” bölümünde tamamladı. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini (tezli) İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ayrıca inşaat mühendisliği lisans diplomasına da sahip olan Klinik Psikolog Burak Uçkun, "American Hypnosis Association" akredite hipnoterapistler listesinde yer almaktadır. Yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli psikoterapi hizmetleri vermekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri
Picture of Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ulusal akreditasyona sahip ilk hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. Lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle ve bölüm ikincisi olarak mezun olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, “Psikoloji” bölümünde tamamladı. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini (tezli) İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ayrıca inşaat mühendisliği lisans diplomasına da sahip olan Klinik Psikolog Burak Uçkun, "American Hypnosis Association" akredite hipnoterapistler listesinde yer almaktadır. Yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli psikoterapi hizmetleri vermekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri

Bunlar da ilginizi çekebilir

Sorularınız mı var?

Telefon veya e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyin

Hipnoz Uzmanı ve Klinik Psikolog Burak Uçkun
Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Merhaba...

Sorunuz mu var?

bilgi@hypnotistanbul.com 
Tel: 0539 914 23 10

Sorularınız için telefon ya da e-posta yoluyla irtibata geçmekten çekinmeyiniz.

hypnotistanbul