Bu yukarıdaki senaryo size tanıdık geliyor mu? Cevabın “evet” ise geç saatlere kadar uykusuz kalarak sağlığına çok zarar veriyor olduğuna emin olabilirsin. Vücut fonksiyonlarını temeli sirkadiyen saate dayanır ve bu saatle uğraşacaksan sonuçlarına katlanmayı da göze almalısın. Aslında buna “Sirkadiyen Ritm” demek daha doğru ama konudan uzaklaşmamak adına bu kavramlarla kafanızı pek karıştırmayalım şimdi. Sirkadiyen Ritm’i bir nevi “biyolojik saat” olarak düşünebilirsiniz.
İlginç olan bir diğer şey de şudur ki geceleri kaç saat uyuyor olursak olalım, güneşin batış saati ile yatağa gitme saatimizin arasında geçen sürenin kilomuza da etkisi olabilir. İnsanoğlu bilinçaltında standart bir “hayatta kalma” içgüdüsü ile doğar. Bu program her insanda standarttır. Hayatta kalma güdüsü bilinçaltının en temel programıdır… Bu yüzden de birçok insan içgüdüsel olarak adeta “yazın daha fazla yiyeyim ki kış için de erzak depolamış olayım” güdüsü ile yeme konusunda kantarın topuzunu kaçırabilir. Vücut ne zaman yaz ne zaman kış olduğunu değerlendirirken günlerin daha uzun mu daha kısa mı olduğuna bakar. Günler daha uzunsa, yani daha uzun süre uyanık kalıyorsak bunu “yaz” olarak değerlendirir. Yani güneş battıktan sonra uzun süre ayakta kaldığımızda vücut bu duruma aldanarak kendini o uzun yaz günlerinde gibi hissettiği için, kışın rahat etmek amacıyla mümkün olduğunca yağ depolama eğilimi gösterir. Bu da genellikle gece geç saatlerde abur cubur yeme alışkanlığı edinmemize, hatta özellikle karbonhidratlı yiyeceklere yönelmemize yol açar.
Bazı insanların gece çok geç saatte yatmasının sebebi aslında içsel olmaktan ziyade, sadece kendilerini henüz yorgun hissetmedikleri içindir. İntikam amaçlı uyku ertelemeciliğide bu konuda bilgi sahibi olmanız gereken önemli bir kavramdır. Gece rahat uyumak için alabileceğimiz bazı önlemler vardır. Geç uyumak bir sorundur ve bu sorunla mücadele etmek için de en güzel çözüm düzenli spor yapmaktır. Mesela günün erken saatlerinde yapılan sağlam bir spor, gece “makul uyku saati” yaklaştığında yorgunluğa sebep olur ve erkenden uykumuzun gelmesini sağlar. Böylece çok daha kolayca uykuya dalar, derin ve deliksiz bir uyku çekebiliriz. Spor işe yaramıyorsa o zaman seni uykusuz bırakan şey zihnin olabilir mi? Belki de zihnin çok doluysa gece başını yastığa koyduğunda onu susturmakta zorlanıyor olabilirsin. Durum buysa o zaman başucunda bir defter ve kalem bulundurmayı deneyebilirsin. Zihnini meşgul ettiğini fark ettiğin şeyleri gece o deftere yazmak zihnini boşaltmana ve uykuya dalmana yardımcı olacaktır. Bedeni ve zihni gevşetmeye yardımcı olan bir çok teknik vardır. Oto hipnoz da bunlardan biridir.
Bu makale aslında gece geç saatte uyuma alışkanlığının zararları ile ilgili. Ama gece rahat uyumak istiyorsan, uyku problemi yaşıyorsan “uyku problemi” ile ilgili makaleyi okuyabilirsin. Sonrasında uyku problemin yine de devam ediyorsa bir “Uyku Bozuklukları Merkezi“ne de başvurmanı tavsiye ederim. Bir hekime başvurarak uyku probleminin temelinde fizyolojik bir sorun olup olmadığına emin olduktan sonra doktor tedavine paralel olarak aynı zamanda hipnoz desteği de alabilirsin. Hipnoz, uykuya dalma konusunda zorluk yaşayan birçok kişiye çok yardımcı olmakta, yeni bir uyku düzeni oluşturma konusundaki süreci hızlandırmakta.