Sigara nasıl bırakılır diye merak edenlerin ilk aklına gelen yöntem genellikle irade ile bırakmaktır ama aslında sigara bırakma yolları çok çeşitlidir. Bu çeşitlilik de kişiyi “acaba en iyi sigara bırakma yöntemi hangisidir” konusunda bir araştırmaya yöneltiyor. Sigarayı nasıl bırakacağınızı araştırırken sizin için en uygun olan yöntemi seçmenize yardımcı olmak amacıyla, bu konuda bilmeniz gereken en önemli ipuçlarını bu makalede ele alıyoruz.
İçindekiler
Sigara Bırakma Yolları Nelerdir?
- İlaçlar
- Biorezonans
- Hipnoz ile Sigara Bırakma – Hipnoterapi
- Mora Terapi
- Nikotin Replasman Tedavileri (Nikotin Bantları/Sakızları vb)
- Davranışçı / Motivasyon Terapileri
- İrade ile bırakmak
- Akupunktur
Sigarayı hangi yolla bırakacağınıza karar vermeden önce bilmeniz gereken en önemli detayı peşin peşin söylemekte fayda var: Sigara bırakma konusunda siz de kendinize yardımcı olmaya hazır olmadığınız sürece hiçbir yöntem size sigarayı sizin isteğiniz dışında bıraktıramaz. Sigara bırakma yollarının hepsi, sigarayı bırakmaya karar vermiş olan kişinin bunu başarıyla yapmasına destek olmayı hedefler. Yani sigarayı bırakma sürecinde karşılaştığı zorlukları aşması konusunda kişiyi hem duygusal hem bilinçaltı düzeyde güçlendirir, bilinç dışı bir motivasyon sağlar.
Örneğin; kişinin önüne kahve geldiğinde eskiden sigara yakma isteğine karşı gelemezken, seçim yapması gereken bu tür bir durumda, “sigara içmemeyi seçme” konusundaki motivasyon, sigara içme isteğinden daha baskın olur. Böylece kahve içerken sigara yakmamayı seçme konusunda kendini daha güçlü hisseder. İşi kolaylaşır.
Sigarayı “Bırakmak” mı, “Bıraktırmak” mı?
Sigarayı bırakmaya karar veren kişi, sigarayı bırakmayı kendisi de istemelidir. Yani sigarayı bırakmaya karar verdiyseniz, siz de kendinize yardımcı olmaya istekli olmalısınız. Sigara bırakmakla ilgili tüm sigara bırakma destek yöntemleri, sadece sigarayı bırakmayı kendisi de isteyen kişilerde başarılı olur. Yani başarı “seçtiğiniz yöntemin başarısı” değil, sizin başarınız olacaktır. Bu konudaki tüm yöntemler sadece birer destek mekanizmasıdır.
Siz kendiniz de sigarayı bırakmayı samimi olarak istemiyorsanız; yani sigarayı bırakmanız konusunda başkaları size ısrarcı olduğu için sigarayı bırakmaya karar vermişseniz, emin olun hiçbir yöntem size sigarayı bıraktıramaz. İlaçlar da buna dahil. Sigara bırakma ilaçları sigarayı bıraktırmaz, sigarayı bırakmaya karar veren birine oldukça yardımcı olur. Çünkü sigarayı “bıraktırmak” diye bir şey yoktur. Sigarayı siz bırakacaksınız. Dolayısıyla doğru terim “bıraktırmak” değil, “bırakmak“tır. Seçeceğiniz yöntem ne olursa olsun, bunun farkında olmanız önemlidir. Herhangi bir kişiye kendisinin de istemediği bir şeyi ne ilaçlarla ne de hipnoz bile yaptıramazsınız.
Sigarayı İrade İle Bırakmak Mümkün mü?
Nikotin bantları, ilaçlar, mora terapi, biorezonans, akupunktur, hipnoz, iradeyle bırakmak, nikotin sakızları vs vs… Bildiğiniz gibi, bir çok sigara bırakma yöntemi vardır. Sigara bırakma yolları ve özellikle de bu yöntemlerin başarı oranlarını merak ediyor musunuz? Elbette bir çok kişi için ilk seçenek, sigarayı “irade” ile bırakmayı denemektir. Gerçek şu ki sigara içenlerin %70’i sigarayı bırakmayı istemesine rağmen, (ve bunların da yaklaşık %30-40’ının “iradeyle bırakma” denemesinde bulunmasına rağmen), bunların sadece %5’inden daha azı sigarayı uzun süreli ya da tamamen bırakmayı başarabilmektedir.
Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki; sigara bırakmayla ilgili tüm yöntemlerin başarı oranlarını net ve kesin olarak tespit etmek birçok nedenden dolayı aslında pek de mümkün değildir. Çünkü sigara bırakma başarı oranı dediğimizde önce bunun ne anlama geldiğini tanımlamak önemlidir.
Tüm sigara bırakma yöntemleri “başarı oranı” dediğimiz şeyi farklı tanımlar. Kimi yöntem “%95 başarı” der; kimi “%98, %90, %80” gibi başarı oranları belirtir. Çoğu, gerçeği yansıtmaz. Gerçek şudur ki; hangi yöntemi denerseniz deneyin, örneğin %98 başarı oranı vaat eden bir yöntemde bile “başarısız” olan o %2’lik dilime girme şansınız vardır. Ve şimdiye kadar literatürde yer alan bilimsel araştırmalar, sigara bırakmada en güçlü ilaçların bile başarı oranlarının %60 ila maksimum %70 oranında olduğunu gösteriyor.
Sorumluluk Almaya Hazır Olun
Başarı, kullanılan yöntemin başarısı değil, sizin başarınız olacaktır. Zira sigaraya başlarken o ilk sigarayı yakmanın sorumluluğu sizdeydi. Sigaraya başlamada sorumluluk aldığınız gibi, değişimi gerçekleştirecek olmakla sorumlu olan da sizsiniz. Unutmayın; sigara bırakma yolları arasında gösterilen BÜTÜN SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ SADECE BİRER YARDIMCI “DESTEK” MEKANİZMASIDIR. Siz kendiniz de sorumluluk almaya hazır ve istekli olmadığınız sürece siz de elinizi taşın altına sokmadan size sigarayı bıraktıracak hiçbir yöntem yoktur. Elbette ki sizin de çabanız gerekecektir. Kişi sigarayı bırakma konusunda kendisi hiçbir sorumluluk almak istemiyorsa, maalesef öyle bir sihirli değnek yoktur. Siz hiçbir sorumluluk almadan size sigarayı siz istemeseniz de zorla bıraktıracak bir yöntem arıyorsanız, böyle bir yöntem maalesef yok. (Belki kanser olup hastaneye yatmak dışında… sonuçta hastanede sigara içemezsiniz).
Bazı ilaçlarla sigaranın fizyolojik dinamiklerini bir sür baskılayarak sigarayı bıraktığınızı sanabilirsiniz. Ancak sigara alışkanlığının “bilinç dışı unsurları” da ele alınmadığı sürece sigara bırakma ilaçları kullanmak sigarayı kalıcı olarak bırakmayı sağlamıyor maalesef. Hangi yöntemi denerseniz deneyin, elbette ki iradenizi de devreye sokmanız gerekecek ama önemli olan şey; iradenizin payına düşen yükü azaltmaktır. Bunun yolu da; sigara bırakma sürecinde, iradenize taşıyabileceğinden daha fazla yük vermemek, ya da iradenizi üstleneceği yükü (sorumluluğu) çok kolay bir şekilde taşıması için güçlendirmektir…
Kısacası, sigara bırakma yolları konusunda araştırma yaparken hangi sigara bırakma yöntemi daha etkili diye merak ediyorsanız, bilmelisiniz ki siz kendiniz de sorumluluk almadan size sigarayı bıraktıracak bir yöntem yoktur. Hipnoz bile size kendinizin hiçbir çabası olmadan size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz. (Öyle olduğunu sanıyorsanız, ana menüdeki Hipnoz Nedir makalesinin linkine tıklayarak, oradaki bilgileri okuyup sayfadaki videoyu da izleyiniz. Böylece hipnozun ne olup ne olmadığı ile ilgili en gerçekçi bilgilere sahip olursunuz).
Sigara bırakma yöntemleri birer destek yöntemidir. Elbette sizin de bu konuda ufak da olsa bir sorumluluk almanız şarttır. Yani sigarayı bırakma yöntemlerinin ana hedefi, bu konuda sizin alacağınız sorumluluğun yükünü minimuma indirerek işinizi çok çok kolay hale getirmektir. Tüm destek yöntemlerinin amacı budur; yükünüzü “taşıyabileceğiniz ve üstesinden gelebileceğiniz” bir düzeye getirmek için sigara bırakma sürecinde size destek olur. Siz de üstünüze düşeni yapmakta birazcık gayretli olursanız, sigarayı bırakmak sizin için gayet kolay ve konforlu bir süreç haline gelir.
Sigara Bırakma Başarı Oranı Dediğimizde Bu Ne Anlama Geliyor?
Sigara bırakma yolları arasında “en başarılı” diye adlandırabileceğimiz tek bir yöntemi öne çıkarmak pek gerçekçi bir söylem olmaz. Çünkü her kişi farklıdır. Dolayısıyla her yöntem herkeste aynı başarıyı sağlamayabilir. Peki başarı derken ne demek istiyoruz?
- “Başarı” dediğimiz şey kişinin bu programın sonunda sigara içmemesi anlamına mı geliyor?
- Sigarayı ne kadar süre boyunca içmemek kişiyi “sigarayı bırakmayı başarmış” kategorisine sokar? 3 ay mı? 6 ay? Ya da 1 yıl? Hangisi başarı oranına artı puan olarak yazılmalı?
- Günde bir paket içen birinin sigarayı tamamen bırakmak yerine günde 2-3 taneye indirmesi bir “başarı” olarak sayılmalı mıdır?
- Bunlar, “başarı oranı” dedikleri o yüzdelere nasıl yansıtılmıştır acaba?
- Yani “başarı” olarak sayılan durumlar nelerdir?
Gerçek şu ki; maalesef sigara bırakma başarısının kesin ve net belirtileri günümüzde henüz bulunabilmiş ve net olarak tanımlanabilmiş değildir. Bazı yöntemler sigara bırakma başarı oranı olarak bazı rakamlar telaffuz etseler de yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı aslında bu kadar net bir başarı oranı vaat etmek gerçekçi bir söylem olmaz. Bu yüzdendir ki başvurmayı düşündüğünüz herhangi bir sigarayı bırakma yöntemi, “başarı oranı yüzdeleri” vererek kendi yöntemleri için net ve ölçülebilir bir başarı oranı vaat ediyorsa, o “sigara bırakmada başarı oranı” dedikleri şeyi nasıl tanımladıklarını sorgulamakta fayda vardır.
En iyi sigara bırakma yöntemi olduğunu iddia edilen yöntemlerin “başarı oranı” olarak nitelendirdikleri oranın ölçümünü nasıl yaptıklarını; başarı oranı istatistiğini oluşturan kişilerin 3 ay sonra, 6 ay sonra, 1 yıl hatta 3 yıl sonra hala sigarasız bir hayat sürüp sürmediklerinin takip edilip edilmediğini; hatta takip edilmişse ne tür bir takip yöntemi izlendiği, sorgulanmalıdır.
Kısacası, iddia edilen başarı oranının nasıl tanımlandığı, başarının kriterleri ve bu başarı oranını teyit etmek için ne tür bir yöntem izlendiği belirsiz olduğu için, hangi destek yöntemini deneyeceğinize karar verirken, belirtilen başarı oranlarını kriter almak yerine size en yakın gelen yöntemi (veya bu yöntemlerin bir kombinasyonunu) denemenizdir.
Sigarayı bırakma yöntemleri ile ilgili yerli ve yabancı bir çok bilimsel araştırma vardır. Bu araştırmalarda genel olarak sigara bırakma yöntemlerinin sonuçları değerlendirilmektedir. Ancak tüm bu çalışmalarda, araştırmaya katılanların farklılıklarına dikkat çekilmiştir. Yani tüm terapilerin ya da yöntemlerin, kişiye özel olması gerektiğinin altı çizilmiştir. Başarı konusunda belirleyici olan o kadar çok değişken var ki…
Örneğin; “yaş, kaç yıldır sigara içtiği, kişinin daha önceki psikolojik/psikiyatrik rahatsızlığının olup olmadığı, yaşam biçimi, hayatındaki stres faktörleri, depresyon geçmişi, günlük içilen sigara sayısı, nikotin oranı, stresle baş etme becerilerinin düzeyi, motivasyonları, vs vs…” gibi bir çok değişken olması sebebiyle, yapılan araştırmaların çoğunda sonuç olarak: “sigara bırakma yöntemleri arasından hangisi seçilirse seçilsin, sigara bırakma yöntemini desteklemek için konuşma terapisi disiplinlerinden biri ile desteklendiği zaman başarı oranının terapi almayanlara oranla çok daha yüksek olduğu”, bilimsel veriler eşliğinde belirtiliyor. Yani çoğu bilimsel araştırma makalesinde hipnoterapi, bilişsel davranışçı terapi, motivasyon terapileri gibi yöntemlerin mutlaka sigara bırakma sürecine dahil edilmesi tavsiye ediliyor.
2017’de yapılan ve PubMed’de yayınlanan bir bilimsel araştırmada; “sigara içenlerin %73’ü bırakmak istiyor; %22’si deniyor ve %5’ten azı yardım almadan başarılı oluyor. Sigara bırakma konusunda yapılandırılmış yardım, bırakma girişimlerinin başarı şansını artırıyor“ sonucuna varılmış. İlginç olan şu ki; 1361 hasta ile yapılan aynı çalışmada, kişide sigarayla ilişkili bir hastalığın olmasının sigarayı bırakmayı veya sigarasız bir hayat sürdürmeyi kolaylaştırmadığını göstermiş. Bu yüzden, sigarayı kalıcı olarak bırakmak için mutlaka sigaraya bakış açısını bilinç dışı düzeyde ve bilinç düzeyinde değiştirmek için bir süre terapi desteği de almak başarı şansınızı arttıracaktır.
%100 Garantili Sigara Bırakma Yöntemi Var mı?
Gerçek şu ki bağımlılığın türü ne olursa olsun (alkol, uyuşturucu vs…), bağımlılık tedavilerinin başarı oranları, tek başına tek bir yöntem seçildiğinde aslında o kadar da yüksek değildir. Bağımlılığın bilinç dışındaki unsurları ve bilişsel davranışsal unsurları da eş zamanlı olarak ele alındığında, başarı oranlarının anlamlı bir şekilde arttığını gösteren bir çok bilimsel çalışma var. Sigara da bir bağımlılıktır ve diğer bağımlılıklardaki oran ne ise, sigara için de üç aşağı beş yukarı aynı başarı oranları geçerlidir. Elbette bazı sigara bırakma yöntemleri, bazı kişiler için diğer bir yöntemden daha başarılı sonuçlar verebilir. Ama %100 garanti vaat eden bir yöntem yoktur. Zira her kişi farklıdır, her yöntem herkeste aynı şekilde etkili olmayabilir. Bazı kişiler kendi üstlerine düşeni yapma konusunda özensiz de olabilirler.
Örneğin; bir hastalığa yakalansak ve doktorumuz bize ilaç verse; “bu ilacı sabah-akşam yemeklerden sonra birer tane al” dese… o ilaçları belirtilen saatlerde içmenin sorumluluğu kişinin kendisindedir öyle değil mi? Kişi bu söyleneni yapmıyorsa, gidip ilacını içmiyorsa, hastalığı iyileşmez… Yani kişi kendi gelişiminden öncelikle kendisi sorumludur. Kendisi de bu minimum çabayı göstermeyecekse elbette sağlığında olumlu bir değişiklik olmayacaktır. Sorumluluk almaya hazır olmalısınız. Sigara bırakma yöntemleri sadece size destek olur, rehberlik eder. Ama bu bilgi sizin cesaretinizi kırmasın. Bu demek değildir ki bu yöntemler işe yaramıyor. Kesinlikle yarıyor. Yeter ki siz de sorumluluk almaya hazır olun, iş birliği yapın.
Sigara Ne Kadar Sürede Bırakılır? Kaç Seans?
Sigara bırakmada; yaş, sigara içme süresi, istek, kararlılık, sigarayla ilişkilendirilmiş davranışlar, geçmiş deneyimler vs. her kişi için farklı farklıdır. İçilen sigaranın markası bile kişiden kişiye göre farklılık gösteriyorken, bu kadar değişken barındıran bir durum için “sigara bırakma başarı oranı” konusundaki bulguların genellenemeyeceği, aşikardır. Ülkelerarası sosyokültürel farklılıkların bile sigara içme davranışı üzerinde etkileri vardır.
Kişisel olarak ben kendi hipnoterapi çalışmalarında 30 yıldır sigara içen bazı kişilerin ikinci seanstan sonra günde 10 taneye düşürdüğünü ve toplam 2-3 seansta sigarayı tamamen bıraktığını da çok gördüm. Ancak günde 1 paket içmesine rağmen sigarayı tamamen bırakana kadar 5-6 seansa ihtiyaç duyan kişiler de olabiliyor. Sigara bırakma yolları çok çeşitlidir ve gerek hipnozda gerekse diğer tüm yöntemlerde her kişi kendi hızında gelişim gösterir. Zira her kişi farklıdır.
Sigarayı bırakmak, kişisel bir yolculuktur. Unutmayın; sizin sigarayı bırakmadaki başarınız ve süreciniz de kendinize özgü olacaktır. Hiçbir destek almadan birden sigarayı bırakanlar da vardır ki araştırmalara göre en etkili ve en kalıcı yöntem budur. Ancak sigarayı birden bırakmakta zorlanan kişiler, kendilerine uygun bir yöntemi seçerek profesyonel destek alırlarsa, sigarayı bırakmak daha kolay hale gelir. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, sigaranın fizyolojik etkenlerinin dışında, bilinç dışı unsurlarını da ele almak için hipnoterapi desteği de almak her zaman iyi bir fikirdir.
Sigarayı Bırakmada Başarı; Sigarayı Bıraktıktan Sonra Bir Daha Hiç Başlamamaktır
Bu nettir ve tartışmaya açık değildir. Kendimizi kandırmayalım. Sigarayı bıraktıktan sonra tekrar başlanıyorsa bu başarı değildir. Sigara bırakma yolları konusunda seçiminizi yaparken sizin “başarı” olarak nitelendireceğiniz şey her ne ise, başarınızı ifade edecek olan şey de kendi tanımınız ve kendi beklentiniz olacaktır. Sigara bırakma yöntemleri çok çeşitlidir ve sigarayı bırakmak isteyen kişinin kendisinin de sorumluluk almaya hazır olması şarttır. Biliyorum, bunu defalarca söyledim… ama bu en önemli unsuru ne kadar vurgulasam da azdır. Sonuçta sigarayı bırakacak olan siz iseniz, sizin de kendinize yardım etme konusunda kararlı olmanız şarttır.
İlk birkaç denemenizde başarılı olamamış olsanız bile denemeye devam edin, yöntemi değiştirin veya birkaç yöntemi bir arada kullanın. Mutlaka başarılı olacaksınız. Önemli olan, karar vermiş olmanızdır. İlk seferde başaramamış olsanız bile önceki bırakma teşebbüsünüzdeki hatalarınızdan bir şeyler öğrenmiş olacaksınız ve bir dahaki sefere o tuzaklara hazırlıklı olacaksınız. Seçeceğiniz destek yöntemi ne olursa olsun, sigara bırakma konusunda sorumluluk almaya hazır olmalısınız.
Sigara Bırakmada “Yöntemden Bağımsız Olarak” Genel Başarı Oranları:
Sigara bırakma yolları ile ilgili bilimsel literatüre göre, insanların sadece yaklaşık %3 ila %5’i “başka bir yardım almadan sadece kendi iradeleri ile” sigarayı bırakmada başarılı olabiliyor. Yani herhangi bir ilaç ya da diğer herhangi bir yöntemden yardım almadan sigarayı bırakabilenlerin oranı oldukça düşük. Zaten sigara bırakma ilaçlarının bir çok kişide yan etkileri olabiliyor. Doğal bir yöntem olmadığı için bir çok kişi ilaç yerine daha doğal yöntemleri tercih ediyor.
İlaçla sigarayı bırakma başarısının %70 civarında olduğunu belirten bazı araştırmaların bir çoğunda aslında 6 ay sonraki durumu değil, ilaç kullandıktan hemen sonra sigara içip içmediğinin oranının belirtildiğini görüyoruz. Tıbbi dergilerde yayınlanan bazı bilimsel çalışmalarda, ilaçlarla sigarayı bırakanların sadece %25’inin en az altı ay sigarasız kalmayı başarabildiği belirtiliyor. Ayrıca ilaçlı yöntemlerde kesin başarıya ulaşmak için ilaca paralel olarak işin duygusal boyutunu da ele almak için ek danışmanlık almanın; (duygular, davranışlar ve sigaranın bilinç dışı bileşenlerine yönelik destek almak) ilaç ile sigara bırakmanın başarı oranını arttırdığı belirtiliyor. (Hipnoz, işin duygusal boyutunu halletmenin en etkili yolu olarak gösterilmekte).
Sigara bırakma yolları konusunda literatürdeki bilimsel araştırmaları incelediğimizde, hiçbir yöntemin %70 başarı oranının üzerine geçemediği görülüyorken, bu konudaki bazı reklamlarda maalesef hala “tek seansta sigarayı garanti bıraktırıyoruz” gibi iddialı ve temelsiz söylemler olduğunu görüyoruz. Bu tür temelsiz vaatlere itibar etmeyin. Ama şunu da bilin ki destek almadan sigarayı bırakmanın başarı oranı %5’leri bile bulmuyor.
Sigarayı İlaçla Bırakmak
İlacın yanı sıra eş zamanlı olarak bilinçaltı desteği de almanın ilaçlı tedavinin başarı oranını yükseltmesinin sebebi; “ilaçlar sadece işin fizyolojik boyutu ile savaşıyor”. Oysa sigara bırakma konusunda karşılaşılan en büyük zorluk aslında psikolojik bağımlılıktır. Yıllardır kimliğinizin bir parçası olan bir davranış modeli söz konusu. Bu yüzden geçici değil de “gerçek başarıyı” yakalamak amacıyla işin psikolojik, davranışsal ve bilinç dışı boyutunu da eş zamanlı olarak ele almak başarı şansını arttırıyor. Davranışsal ve hipnoz gibi bilinçaltı düzeyde destekleyici terapiler, sigarayı kalıcı olarak bırakma şansını artırmaktadır. Burada “başarı” derken kastettiğimiz şey elbette sigarayı kalıcı olarak bırakmaktır. Yani tekrar başlamamaktır.
Bazı Bilimsel Araştırmalar ve Sonuçları
Sigara bırakma yolları ile ilgili North Shore Medical Center ve Massachusetts General Hospital’dan Dr. Hassan ve meslektaşlarının yaptığı bir bilimsel araştırmada; hipnoz seansı alan sigara bağımlılarının “nikotin replasman tedavisi (NRT, nikotin bandı vb)” yöntemiyle sigarayı bırakmaya çalışan ya da hiçbir destek almadan kendi kendine bırakan hastalara kıyasla, “sigarayı kalıcı olarak bırakma” oranının çok daha yüksek olduğu tespit edilmiş.
İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya’dan 8.000 yetişkin sigara bağımlısıyla yapılan başka bir araştırmada ise sigarayı kendi iradeleriyle bir anda bırakanların %22’si sigarayı bırakmada başarılı olurken, azaltarak bırakma yöntemini kullananların başarı oranı %12 olmuş. Daha önce de belirtildiği gibi; hiçbir stratejisi olmadan sigarayı kendi kendine bırakmaya çalışanların başarı oranı ise %5’i geçemiyor.
Bazı sitelerde, “TÜBİTAK’ın yaptığı bir araştırmada en başarılı sigara bırakma yöntemi olarak hipnozun gösterildiği” belirtiliyor. Ancak bu cümleye yer veren sitelerin hiçbirinde, söz konusu araştırmanın kimin tarafından yapıldığı veya kaynağı belirtilmemiş. Ben tüm araştırmalarıma rağmen TÜBİTAK’ın böyle bir araştırmasına rastlamadım. Bu söyleme yakın tek bilgi, Tübitak’ın “Bilim Teknik” dergisinde yayınlanan, “New Scientist” dergisinin 1992 Ekim ayı sayısındaki bir yazının Türkçe’ye çevirisinin yer aldığı, Nurullah Okumuş’un bir çeviri yazısıdır. (Bu linkte Görebilirsiniz)
Söz konusu söylem bu yazıya atfen yapılıyorsa, bu TÜBİTAK’ın yaptığı bir araştırma değildir. Sadece 92’de başka bir yabancı dergide yayınlanan bir yazının tercümesidir. Dolayısıyla bu yazının “Tübitak’ın yaptığı araştırma” olarak nitelendirilmesi yanlış verilen bir bilgi gibi görünüyor. Tübitak’ın bu konuda yaptığı söz konusu araştırmanın orijinal kaynağı var ise, bana kaynak linki ileten olursa çok memnun olurum. Ben ne Tübitak’ın sitesinde, ne başka bir yerde Tübitak’ın hipnozla sigara bırakma konusunda yaptığı bir araştırma bulamadım. Bu konuda Türkiye’de de yapılan bir çok bilimsel araştırma, makale, tez çalışmaları var elbette. Ancak Tübitak’ın böyle bir araştırmasının olduğundan şüpheliyim.
Sonuç:
Sonuç olarak; sigarayı bırakmanın yolları konusunda kendi seçiminizi yaparken başarı şansınızı arttırmak için bilinç dışında (bilinçaltında) sigara ile ilişkilendirilmiş olan kayıtların değiştirilmesi başarı şansınızı arttıracaktır. Bununla beraber, seçeceğiniz yöntemi herhangi başka bir yöntemle birleştirirseniz sigarayı kalıcı olarak bırakma şansınız maksimuma çıkar. ancak elektronik sigaraların bir sigara bırakma yöntemi olmadığını unutmayın. Kendinize yakın bulduğunuz yöntemlerden birini tek başına da deneyebilirsiniz elbette. Ama sigara bırakma başarı oranlarına bakılırsa, sigarayı bırakırken bu sürecinizde mutlaka bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim.
Bilinçaltı kayıtlarını yeniden çerçevelemenin en etkili yollarından biri, Hipnoz ‘dur. Bu yüzden, hipnozu tek başına ya da başka yöntemlere eşlik eden bir tamamlayıcı terapi olarak kullanırsanız, sigarayı kalıcı olarak bırakma şansınız daha yüksek olur. Ancak kişisel farklılıklardan dolayı hiçbir yöntemin size %100 garanti vaat edemeyeceğini unutmayınız. Sigarayı hipnozla bırakmaya karar verirseniz, bölgenizde iyi bir hipnoterapist varsa kendisi size yöntem ve süreç hakkında detaylı bilgi verecektir. Destek alacağınız yöntemi seçerken, “Tek seansta %100 başarı garantisi” vaatlerine itibar etmeyiniz. Sigarayı siz bırakacaksınız. Bütün bu yöntemler, birer destek yöntemidir.