Kedi korkusu olarak bilinen “ailurophobia”, bu korkudan muzdarip kişilerin mantıksız olduğunu bilmelerine rağmen üstesinden gelemedikleri gereksiz bir anksiyete reaksiyonudur. Kedi korkusu nasıl yenilir diye araştıranların sıklıkla karşılaştığı bazı yöntemler; EFT, EMDR, BDT, Hipnoz gibi yöntemlerdir.
İyi haber şu ki bu korkunuzu yenebilirsiniz. Hipnoz ve Bilişsel Davranışçı Terapi (Bilişsel Davranışçı Hipnoterapi), kedi fobisi tedavisi konusunda en etkili çözüm yollarından biridir. Tüm terapilerde olduğu gibi, bilişsel davranışçı hipnoterapide de, danışanın terapistiyle işbirliği içinde olma konusundaki istekliliği, işbirliğine açık olması, ve verilen basit ödev ve egzersizleri yapma konusundaki tutarlılığı, önemlidir.
“Ailurophobia”, Yunanca “Ailouros” (kedi) ve “Phobos” (korku) kelimelerinden türetilmiş bir kelimedir. (Alternatif yazımlar: “Aelurophobia” ve “Elurophobia”dır.) Literatürde kedi korkusu için kullanılan alternatif bir isim de “Galeophobia”dır ama ismi her ne olursa olsun, biz basitçe kedi korkusu diyelim.
Kedi Korkusu mu Kedi Fobisi mi?
Aslında kedi korkusu ve kedi fobisi iki farklı şeydir. Hipnozla bu sorunun üstesinden gelirken kullanılacak tekniği seçerken bu dikkate alınmalıdır. Kedi korkusu ve kedi fobisinin arasındaki farkı daha önceki bir makalemde ele almıştım. Kedilerle ilgili bu tür bir sorununuz varsa sorununuzun kedi fobisi mi yoksa kedi korkusu mu olduğunu anlamak üzere bu makaleye bir göz atmanız faydalı olabilir: Fobi ve Korkular İçin Hipnoz .
Korkunuzu hipnoz ile yenmeniz mümkündür. Bilinçaltınızda çok hızlı değişimler yaratmanın etkili bir yolu olan Hipnoz ve BDT, özellikle fobi ve korkular konusunda dünyada en çok kullanılan araçlardan biridir. Terapi sürecimizde, bu iki terapi disiplinini bütüncül bir yaklaşımla, bir arada kullanıyor olacağız.
Kedi Fobisi Tedavisi İçin Kaç Seans Gerekir?
Yöntem veya üstesinden gelmek istediğiniz konu ne olursa olsun, gerekli olan seans sayısı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Hayvan fobileri genellikle öğrenilmiş korkulardır. Sadece 5-6 seansta fobisinin üstesinden gelebilenler olduğu gibi 8-10 seansa ihtiyaç duyanlar da olabilir. İhtiyaç duyulan seans sayıları daha az ya da daha fazla da olabilir. Her kişinin hipnozla etkileşim kalitesi farklı olduğu gibi, kedi fobisini yenme konusundaki bilinçaltı motivasyonları, çabası, istekliliği, terapiye uyum ve iş birliği konusundaki tutumu, fobiden edindiği ikincil kazançları, probleminin bileşenleri ve dirençleri de farklı farklıdır. Bu nedenledir ki kedi fobisi terapisi için kullanılan yöntem ne olursa olsun, önceden herhangi bir kesin seans sayısı veya belli bir seans sayısında %100 garanti vaat etmek doğru olmaz.
Dünyada kedi fobisi, hayvan fobileri, hatta tüm fobiler konusundaki kanıta dayalı en başarılı yöntemler; Hipnoz ve Bilişsel Davranışçı Terapidir. Her kişinin fobisinin doğası farklı olduğu gibi, fobiye eşlik eden fizyolojik ve biyolojik unsurları da farklıdır.
Hayvan fobisi gibi özgül fobilerin; maruz bırakma terapileri, yani imgeleme yoluyla (Psödo-in vivo) ya da gerçek hayatta (in-vivo) sistematik duyarsızlaştırma ve maruziyet terapileri ile giderilmesi konusunda, literatürde bir çok yayımlanmış bilimsel makale vardır. Eğer daha önce bu konuda hipnotik yöntemleri veya BDT’yi denemediyseniz, kesinlikle denemeye değer olduğunu söyleyebiliriz. Zira bunlar, psikolojide kedi korkusu konusunda başarı oranı en yüksek kanıta dayalı terapi disiplinlerindendir.
Bazı fobilerin genetik aktarımla edinildiği de bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur ama genellikle tamamen bilinçaltı kodlamalarımızla ilgili bir durumdur. Bilinçaltınız kediyi bir tehdit olarak öğrenmiş, bu yüzden de sizi korumak için, savaş-kaç tepkisi gösteriyor.
Özet olarak; her kişinin kedi fobisi kendine özgü olduğu için kişinin ihtiyaç duyacağı seans sayısı kişiden kişiye göre daha az ya da daha fazla da olabilmektedir ama ihtiyaç duyulan seans sayısı, korkunun ne kadar yoğun olduğuna bağlı değildir.
Kedi Fobisi Neden Olur?
Aşağıdaki videoyu sabırla sonuna kadar izlediğinizde kedi fobinizin nasıl oluşmuş olabileceği; fobinizin doğası; hipnozun size neden ve nasıl yardımcı olacağı hakkında derin bir iç görü sahibi olacaksınız:
Kedi Korkusu İçin Farklı Yöntemler ve Hipnoz
Hipnoz ve Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemleri kapsamında kullanılan in-vivo “sistematik duyarsızlaştırma” yaklaşımı, etrafınızda kedilerin olduğu bir ortamda çok rahat olmanıza yardımcı olabilir.
Kedi fobisi terapisi seanslarının stratejileri, kişiye özel planlanmalıdır. Bazı durumlarda, terapi süreci EFT (Emotional Freedom Technique) gibi kendi kendine yardım yöntemleriyle de desteklenebilir. Her kişi farklı özelliklerde olduğu için, kullanılacak olan yaklaşımları ilk detaylı seans görüşmesinden sonra, terapistiniz karar verecektir. Farklı kişilerin, aynı soruna yol açan kişisel sebepleri, terapiye işbirliği ve uyumu da farklı olabileceği için, süreç, kullanılacak terapötik yaklaşım, sonuca ulaşma hızı, ve sonuçlar da kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Terapiye işbirliği konusunda titiz ve özenli olursanız, bu korkunuzu kısa bir sürede aşmamanız için hiçbir sebep yoktur.
%100 Garanti Sonuç Alır mıyım?
Kedi fobisi konusundaki yöntemlerin başarı oranları yüksek olsa da “her kişi için gerekli olan seans sayısı, yöntem, sonuca ulaşma hızı ve etkisi, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir”. Siz de terapistinizin talimatlarına (ve terapi sürecine) maksimum işbirliği gösterme çabasında olursanız; evet, kedi korkunuzu %100 aşabilirsiniz. Bu kesindir. Ancak bu bir takım oyunu olduğu için, insan faktörünün içinde bulunduğu hiçbir tedavide %100 garanti vaat etmek de etik olmaz.
Bunu “Covid” örneği gibi düşünün: Biliyorsunuz, Covid’e yakalanan herkes farklı sürelerde iyileşiyor; Kimisi 1 haftada hafif ateşle atlatıyor, kimisi 1 ayda hastanede yatarak, entübe edilerek… kimisi de (çok az oranda olsa da) iyileşmekte tamamen başarısız oluyor. Halbuki virüs aynı virüs, ama kişiler farklı… Bu yüzden insan faktörünün ve tedaviye yanıt verme farklılıklarının olası olduğu hiçbir hastalık veya bozuklukta, önceden net bir seans sayısı veya %100 garanti çözüm vaatleri söylemek etik olmaz.
Kediler sizin için bir korku kaynağı haline geldiyse, bu konuda destek alabilirsiniz.
Unutmayınız ki hipnozun hiçbir yan etkisi yoktur, fobiler konusunda gayet güvenli bir yöntemdir. Filmlerde görüldüğü gibi bir şey değildir. Hipnozun ne olup ne olmadığıyla ilgili geniş bilgiyi ana menüdeki “Hipnoz Nedir” linkine tıklayarak okuyabilirsiniz. Sayfadaki videoyu da sonuna kadar izlerseniz, bilinçaltımızın nasıl çalıştığını; fobinizin ne şekilde oluşmuş olabileceğini ve bu tekniklerin kedi korkusunu yenme konusunda size neden ve nasıl yardımcı olacağını anlamanıza yardımcı olacaktır. Böylece bu korkuyu aşmanız daha kolay olacağı gibi, başarı şansınız da oldukça yüksek olacaktır.
Özetleyecek olursak;
Kedi fobisinin üstesinden gelmek mümkündür. Herkesin korkusunun türü, nedenleri ve duygusal yoğunluğu farklıdır. Kişilerin terapiye uyumu ve motivasyonları da farklı olduğu için, bazı kişilerin kedi fobisinin üstesinden gelmesi sadece birkaç seans gerektirirken, diğerleri biraz daha zamana ihtiyaç duyabilir. Bunun bir “süreç” gerektirdiğini unutmayarak, her bir seanstan sonra terapistinizin vereceği basit egzersizleri uygulama konusunda da özenli olursanız, korkunuzu kısa sürede fethetmeniz gayet mümkündür.
Sık Sorulan Sorular
Fobi, gerçek bir tehlike olmaksızın belirli bir nesne veya duruma karşı yoğun ve mantıksız bir korku olarak tanımlanır. Kedi fobisi, bilimsel adıyla ailurophobia, kedi korkusu anlamına gelir. Kedi fobisinin üstesinden gelmek için psikolog eşliğinde hipnoterapi, maruz bırakma terapisi ve bilişsel davranışçı terapi gibi çeşitli psikoterapi yöntemleri uygulanabilir.
Kedi fobisi, kedilere karşı aşırı ve mantıksız bir korku olarak tanımlanabilir. Bu fobi, gerçek bir tehdit olmaksızın, kedi görüldüğünde yoğun anksiyete ve kaçınma davranışlarına neden olur.
Kedi fobisinin nedenleri genellikle deneyimlere, bazen genetik aktarıma veya geçmiş travmatik olaylara bağlıdır. Çocukluk döneminde kedi ile yaşanan korkutucu bir deneyimde bu fobinin gelişmesine yol açabilir
Evet, kedi fobisi psikolog desteği ile tedavi edilebilir. Bilişsel Davranışçı Terapi, Maruz Bırakma Terapisi ve Hipnoterapi gibi yöntemler etkili olabilir. Her kişinin fobisinin sebepleri ve kişisel özellikleri farklı olduğu için, tedavi kişiye özel olarak planlanmalıdır.
Evde kendi başınıza bazı maruz kalma teknikleri uygulayarak kedi korkusunu yenmek mümkün olabilir, ancak profesyonel bir terapistin rehberliğiyle tedavi almak genellikle daha etkili olur.
Bazı fobiler, ilgili uyarana düzenli olarak maruz kalmakla kendiliğinden zamanla azalabilir. Ancak kedi fobisi genellikle profesyonel müdahale olmadan tamamen geçmez. Bu konuda psikolog desteği ile terapi almak, fobinin üstesinden gelme konusundaki şansınızı artırır.