Hipnoz ile yalan itiraf ettirilebilir mi? Bu soruyu kısaca ve net olarak; “hayır” diye cevaplayabiliriz. Hipnozla yalan itiraf ettirme ile ilgili destek almak isteyen kişilerin çok fazla olması nedeniyle, bu konuda da bir makale yazma ihtiyacı duydum. Kimisi eşinin, kimisi ise arkadaşının yalan söylediğini düşündüğü için başvuruyor… Özellikle “Eşimi size getireyim, siz onu hipnoza alın, yalan mı söylüyor doğru mu söylüyor tespit edelim” diye başvuran o kadar fazla kişi oluyor ki… Bu tür taleplerle başvuranlara, öncelikle hipnozun Hollywood filmlerinde gördükleri gibi bir şey olmadığını hatırlatıyorum.
Hipnozda Yalan Söylenir mi?
Hipnozda yalan söylenebilir. Hipnozun ne olup ne olmadığını bilmeyenler, genellikle eşlerini hipnoza götürerek tüm sırlarını öğrenebileceklerini sanırlar. Bu tür talepler geldiğinde kendilerine bunun neden mümkün olmadığını da izah ediyorum. Hipnoz, konsantrasyon ve odaklanmanın en yüksek olduğu zihin durumudur. Dolayısıyla; kişiler normalde söylemek istemediği hiçbir şeyi, hipnoz altındayken de söylemezler.
Hipnozun bir yalan makinesi gibi çalıştığını zannediyorsanız, ve bu konuda bilgilenmek isterseniz, hipnozun ne olup ne olmadığını detaylıca incelemek üzere Hipnoz Nedir başlıklı makalemi okumanız faydalı olacaktır.
“Hipnozla sırları öğrenme fikri, gerçek hayatta mümkün olmayan bir mit veya efsaneden ibaret olmakla beraber, kurgusal hikayelerde ve filmlerde kullanılan bir tema olmaktan öteye geçmez.“
Yalan Nasıl İtiraf Ettirilir?
Bir kişinin yalan söylediğini düşünüyorsanız, bu konuda biraz üstüne giderseniz, belki de size açıklamalar yaparken bir mantık hatası yaparak bir açık verebilir. Belki yalan söyleyip söylemediğini bu şekilde tespit edebilirsiniz. Ya da kişinin beden diline dikkat ederseniz, belki yalan söyley
ip söylemediğini beden dilinden de anlayabilmeniz mümkün olabilir. Ama kişiyi hipnozla sorgulasanız bile, kişi eğer yalan söyleyecekse, hipnoz altındayken de yalan söyler. Üstelik bunu çok daha usta bir şekilde yapar! Çünkü normalde kişiler, normal zihin durumuyla yalan söylerken bir mantık hatası yapma ihtimali varken, hipnozdayken hiçbir mantık hatası yapmaz. Hiçbir açık vermez. Zira hipnozdayken, kişinin konsantrasyonu ve odaklanması en üst düzeydedir.
Kısacası, kişi yalan söyleyecekse, hipnoz altındayken çok daha ustalıkla yalan söyler. Hipnozla kişiyi kontrol altına almak, ne derseniz yapacağı anlamına gelmez. Böyle bir şey söz konusu bile değildir. Bu ancak filmlerde olur.
Hipnozla Yalan Anlaşılır mı?
Hipnoz eğer bir yalan makinası gibi çalışsaydı, adliyelerde, mahkeme salonlarında kadrolu memur hipnotistler olmaz mıydı? Adli hipnoz, dünyada hiçbir ülke de bir sorgulama metodu olarak kullanılmıyor.
Eğer söz konusu olan kişi eşiniz ise; eşinizin yalan söyleyip söylemediğini tespit etmek için onu hipnoza götürmeyi teklif etmenizin bile, eşinizi ne kadar inciteceğini bir düşünün… Yalan söylediğini düşünseniz bile, onu bir hipnotiste götürüp, hipnotisti de bu aşağılamaya ortak ederek eşinizi bir yalan makinesine bağlarmışçasına bir yol seçmenin düşüncesi bile hiç etik bir yaklaşım değildir.
Eşinizi Hipnozla Sorgulamak mı İstiyorsunuz?
Böyle bir taleple hipnoterapiste başvurmak, hayat arkadaşınız için çok küçük düşürücü bir durum olmakla beraber, zaten bu şekilde birine yalanlarını itiraf ettirmek de bilimsel olarak mümkün değildir. Hiçbir hipnoterapistin de böyle bir girişimde bulunacağına da ihtimal vermiyorum doğrusu. Çünkü hiçbir profesyonel hipnotist, bunun mümkün olmadığını bile bile sırf seans ücreti almak için birini hipnoza alıp sözde yalan itiraf ettirme gibi bir uygulama yapmaya tenezzül etmez. Yalan nasıl itiraf ettirilir diye merak ediyorsanız, bunun yolunun hipnoz olmadığını net olarak söyleyebiliriz.
Bu tür başvurularda kişiye hipnozun zannettikleri gibi bir şey olmadığını izah ettikten sonra ısrarcı olanlara “eşinizi hipnoza götüreceğinizi söylediğinizde kendisi bunu kabul ediyor mu?” diye sorduğum bazı başvuru sahipleri bu soruma “ben size bir bahaneyle getireyim, siz çaktırmadan hipnoza alıp benim size söyleyeceğim soruları sorun, olmaz mı?” diyebiliyorlar. Bazıları da “ben konuştum, kabul ediyor gelmeyi” diyor. Oysa kendisi hipnoz olmak istemeyen birini hipnoza almak mümkün değildir. Hipnoza girse bile gizli tutmak istediği şeyleri kendisinin iradesi dışında söyletmek, olası değildir.
Bu tür bir gerekçeyle hipnoterapiste başvurmayı düşünenlerin toksik ilişki içinde olduklarını söyleyebiliriz. Hipnozla yalan itiraf ettirme çabaları yerine bir Aile ve Evlilik Terapistine başvurmalarını tavsiye ediyorum doğrusu. Ya da eşlerini yalan makinasına sokmaya çalışmak yerine kendilerinin yardım alarak, psikoterapi ve hipnoterapi ile kıskançlık, özgüven, özsaygı, şüphecilik, gibi sorunlarının üstesinden gelebileceklerini izah ediyorum.
Unutmayın ki sağlıklı bir ilişki güven üstüne kurulur. Eşler arasındaki güvensizlik veya iletişim sorunları için profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.