Hipnoz nasıl yapılır konusuna derin merak duyanlar veya hipnoz yapmayı öğrenmek için eğitim almak isteyenler genellikle hipnoz eğitimi alarak hipnoz yapmayı öğrenebilmektedirler. Hipnoz, bu konuda eğitim almış bir hipnotistin rehberliğinde yapılır. Kişiye hipnoz indüksiyonu adı verilen tekniklerle bazı yönergeler verilir. Bu yönergelere genellikle derin bir gevşeme eşlik eder. Bu tekniklerle kritik zihnin aşılması sonucunda bilinçaltına bazı telkinler iletilerek terapötik çalışmalar yapılır. Hipnotik hale ulaşan kişiler, kendilerinde gerçekleştirmek istedikleri değişikliklere ulaşmak için telkinlere daha açık bir zihinle yanıt verir.
Hipnoz Nedir Makale İçeriği
Hipnoz Nasıl Yapılır?
Hipnoz nasıl yapılır diye merak edenlerin bu teknikleri kısa bir yazıyla veya öğrenmesi elbette mümkün değildir. Ancak genel olarak hipnozun çalışma prensiplerini ve nasıl uygulandığıyla ilgili genel bilgileri kısaca izah etmek mümkündür. Böylece hipnozun nasıl yapıldığı ile ilgili bir anlayış kazanılması mümkün olur.
Hipnozun nasıl yapıldığını öğrenmek aslında kolaydır. Ancak hipnoz yapmayı öğrenmek, kişiyi hipnozla terapi yapabilecek bir donanıma sahip kılmaz. Hipnozla terapi yapabilmek için kişinin klinik alt yapıya sahip olması gerekir. Bu yüzdendir ki hipnotistlik ve hipnoterapistlik, iki farklı kavramdır.
Hipnozu bir iğne gibi düşünün. İğnenin içine ne koyarsanız, kişiye onu verirsiniz. İğnenin içine terapi koyarsanız, terapi verirsiniz. İlaç koyarsanız, tıbbi hastalıklarla ilgili bir tedavi yapmış olursunuz. İğneyi dikiş-nakış işleri için de kullanabilirsiniz.
Tıpkı bu örnekten de anlayacağınız gibi, hipnoz bir araçtır. Ne amaçla kullanıldığına göre, işlevi değişir. Hipnozu sahne gösterilerinde kullananlar da vardır. Ancak her ülkenin kanunları farklı olduğu için, sahne hipnozu bazı ülkelerde serbest iken, bazılarında yasaktır. Türkiye’de de yasaktır. ABD’de ise bazı eyaletlerde serbestken, bazılarında yasaktır. (Örneğin Arizona’da Las Vegas’ta serbest iken, Los Angeles’te yasaktır). Bu makale, hipnoz nasıl yapılır sorusu hakkında geniş bilgiler içeriyor.
Hipnozu öğrenmek, herkes için mümkündür. Yüz Yüze Grup Hipnoz Eğitimi‘nde, hipnoz hakkında her şey bilimsel temelleriyle aktarılır ve hipnotik uygulamaların terapötik kullanımıyla ilgilidir. Bu nedenle yüz yüze sadece hekim ve psikologlar katılabilmektedir. Ancak Online Hipnoz Eğitimi, hipnoz nasıl yapılır diye merak eden ve başkalarına hipnoz yapmayı öğrenmek isteyen her meslek grubundan yetişkinlerin katılımına açıktır ve Hipnoterapist değil, Hipnotist Eğitimi olarak nitelendirilebilir.
Unutmamalıdır ki hipnoz nasıl yapılır diye öğrenmek isteyen herkes hipnoz yapmayı öğrenebilir. Ancak hipnoz yapmayı bilmek, kişiyi hipnoterapist yapmaz. İyi bir hipnoterapist olmak için, klinik altyapıya sahip olmak gerekir. Zira hipnoz yapmak ile hipnoterapi yapmak, farklı şeylerdir.
Hipnoz hakkında yanlış bilinenler, genellikle insanların şov hipnozu ile ilgili hipnoz videoları izledikten sonra edindikleri yanlış izlenimlerin sonucudur. Gösterişten uzak, bilimsel temelli eğitimler, sahne hipnozu veya sokak hipnozu gibi eğlence amaçlı hipnoz uygulamalarını içermez. Bir çok insan Youtube’da hipnoz videoları izleyerek ani hipnoz nasıl yapılır, birini hipnoza nasıl alabilirim diye öğrenmeye çalışır. O tür hipnotik fenomenlerin terapötik hipnozda yeri olmadığı gibi, herkes ani hipnoza yatkın da değildir. O videolarda gördükleriniz sizi yanıltmasın. O tür videoları internete koymak etik olmadığı gibi, hipnoz hakkında yanlış anlamalara da sebep olarak insanların hipnoz gibi çok değerli bir aracı yanlış tanımalarına sebep oluyor.
Hipnozun nasıl yapıldığından kısaca bahsetmek gerekirse;
Hipnotik uygulamalar sırasında, hipnotist (veya hipnoterapist), kişide yoğun bir konsantrasyon veya odaklanmış dikkat durumu oluşturur. Hipnotist, kişide bu hipnotik hali oluşturmak için kişiye bazı basit sözlü talimatlar verir. Kişi de o talimatları gönüllü olarak uygulama konusunda iş birliği yapar. Böylece kişide hipnotik zihin durumu oluşturulur.
Hipnoterapi yapmadan önce danışanı hipnoza hazırlamak için yapılması gerekenler vardır:
- İlk yapılması gereken şey, süjeye hipnoz nedir sorusuyla ilgili net ve açıklayıcı bilgiler vererek onu hipnoza hazırlamaktır. Aşağıdaki “Zihin Kuramı” başlıklı video, bu bilgilerin nasıl aktarıldığının bir örneğidir.
- Kişi önce hipnoz nasıl yapılır, nasıl bir duygudur, uygulama sırasında kendisinin ne yapması gerekecek gibi sorularına cevap bularak seans öncesinde genel olarak yanlış bildiği şeyler düzeltilmeli ve eğitilmelidir.
- Varsa soruları cevaplanmalı. (Zira kişi hipnotik uygulamalarla ilgili kulaktan dolma yanlış bilgilere sahip ise, hipnotizmayı deneyimleme konusunda zorluk çekecektir).
- Uygulama öncesinde kişiye hipnotik hale nasıl gireceği ve süreç ile ilgili adeta bir mini eğitim verilmelidir.
- Kişide hipnotik hal oluşturmadan önce bazı hipnotik testler yapılarak süjenin hipnozla etkileşim modeli tespit edilir. Bu basit testler ayrıca süjeye bu yöntemle ilgili doğru ve rasyonel bir anlayış oluşturma konusunda da yardımcı olacaktır.
Hipnoz nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, aşağıdaki “Hipnozun Teknik Açıklaması” isimli videomu izlemeniz, hipnozun mekaniğini anlamanızı sağlayacaktır.
Zihin Kuramı (Video)
Bu sayfadaki (aşağıdaki) videoyu sonuna kadar izlerseniz; hipnozun mantığı nedir, nasıl oluşur, zihnimiz hipnoza nasıl girer gibi soruların en kapsamlı açıklamasının yanı sıra probleminizin nasıl oluştuğu ve hipnotik yaklaşımın size neden ve nasıl yardımcı olabileceği hakkında derin bir iç görü kazanabilirsiniz.
Hipnoterapi Nasıl Yapılır?
Hipnoz nasıl yapılır, öğrenebilirsiniz ancak hipnoterapi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, bunu öğrenmek için hipnoz yapmayı öğrenmek yeterli olmayacaktır. Hipnoterapi, hipnoz ile tedavi demektir. Zira terapi, tedavi demektir. Hipnoterapi yapmak için, klinik psikoloji alt yapınızın olması gerekir. Zira kişileri hipnoza aldıktan sonra hangi konuda nasıl bir terapi yapılabileceğiyle ilgili bilgilerin yanı sıra psikolojik problemlerin doğasını anlama ve terapötik uygulamalarla ilgili bilgi ve becerileri, üniversitelerin ya tıp fakültelerinde ya da Psikoloji bölümü lisans ve Klinik Psikoloji yüksek lisans bölümlerinde okuyarak edinirsiniz. Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ve benzeri bazı terapi disiplinlerini de uygulayıcı düzeyinde öğrenmek, hipnoz eğitimi alan birini hipnozla terapi yapabilecek yetkinliğe ulaştırır.
Bir çok farklı hipnoterapi türleri vardır, ancak aslında hepsi benzer şekilde çalışırlar. Örneğin eğer herhangi bir konuda hipnoterapi desteği almak için bir uzmana gittiyseniz, seansınızın dinamikleri şu şekilde olacaktır:
- Önce terapistiniz ile hangi konuda çalışmak istediğinizi tartışırsınız; hipnoterapi seansı almak istediğiniz konu ve bu konuyla ilgili hikayeniz hakkında karşılıklı bilgi alış verişi yaparsınız.
- Sonrasında, hipnotizma hakkında karşılıklı geniş bilgi alış verişi yapılır. “Hipnoterapi nedir, ne işe yarar, hipnoz nasıl yapılır, nasıl bir histir” gibi sorular aydınlatılır. Böylece kişinin hipnoz ile ilgili doğru sandığı yanlışlar düzeltilir. Çünkü hipnozun ne olduğu hakkında korkutucu ve yanlış bilgilere sahip biri, hipnoza giremez. Kişi hipnozla tedavi olmadan önce hipnotizma ile ilgili doğru bilgilere sahip olmalıdır ki hipnoterapiden başarılı sonuçlar alabilsin..
- Ardından hipnotik terapiye hazırlık için terapistinizin rehberliğinde bazı hipnotik testleri uygularsınız.
- Bir sandalyede veya rahat bir koltukta oturursunuz; hipnoterapistinizin talimatlarını uygulamak üzere ,gönüllü katılımla talimatları takip etmeye başlarsınız.
- Öncelikle hipnotize olmayı istemelisiniz. Zira kendisi de hipnoz olmak istemeyen birini hipnotize edebilmek mümkün değildir. Hipnoz, filmlerde görüldüğü gibi bir şey değildir.
- Terapistinizin sizi derin bir şekilde gevşetmesine yardımcı olmak için talimatları uygulamak için gayretli olursunuz. Bu talimatlar, çok basit uygulayabileceğiniz telkinlerden ibarettir.
- Terapistiniz telkinlere başlamadan önce derinliğinizi ölçer. Yeterince uygun bir derinlikte hipnotik zihin durumu oluşturabildiğinize emin olmak için yine bazı testler yapar. Sizin bu testlere verdiğiniz mikro/makro tepkilerinizi gözlemleyerek hipnoz tedavisi için optimum derinlikte olduğunuza emin olur.
- Terapistiniz telkin almaya hazır olduğunuzu tespit ettikten sonra hipnoterapi uygulamasına geçilir.
- Terapistiniz bu aşamada görselleştirme/imgeleme ve olumlu direkt/dolaylı telkinler gibi terapötik teknikleri kullanacaktır.
- Hipnoterapi seansı tamamlandığında, hipnoterapistiniz sizi hipnotik zihin durumundan çıkarır. (Hipnotik uygulamalar sırasında kendinizden geçmeyeceğinizi, uyumayacağınızı tekrar hatırlatalım…)
Hipnoza almadan önce kişiyle aranızda bir güven bağı oluşturmanız şarttır. Sizinle çalışmaktan çekiniyorsa, aranızda bir güven ve sempati bağı oluşmamışsa, danışanınızın gevşemesi de, hipnoza uyumu da zor olacaktır.
Hipnotik trans, derin ve yoğun bir gevşeme ile yoğun bir konsantrasyon arasında bir yerde bulunur. Hipnoz tamamen kişinin kendi rızasına dayalı bir eylemdir. Hipnoza girme yeteneğinden şüphe duyan bir kişiyi hipnotize etmek genellikle mümkünken, gerçekten hipnotize edilmek istemeyen birini hipnotize etmek mümkün değildir. Aynı şey, hipnoz sırasında vereceğiniz telkinler için de geçerlidir; kişi bir telkinin içeriğinden memnun değilse, o telkin hiçbir işe yaramaz.
Hipnoz Yapmayı Nasıl Öğrenebilirim?
Hipnoz nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız, iyi bir Hipnoz Eğitimi almak, başlangıç noktasıdır. Hipnozun klinik uygulamaları olduğu gibi, kişisel gelişime yönelik uygulamaları da vardır. Hatta kendi kendine hipnoz (otohipnoz) da bir çok kişinin ilgi duyduğu bir alandır ve herkes için çok faydalıdır.
Online Hipnoz Eğitimi, her meslek grubundan katılımcılar için uygundur. Evde hipnoz nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, özel ders olarak otohipnoz eğitimi de alabilirsiniz. Otohipnoz eğitimini yaş ve meslek sınırı olmaksızın herkes alabilir ve sadece birkaç saatte öğrenebilir. Otohipnoz, bir terapi niteliği taşımaz ancak bilinç dışını her türlü hedefinize programlamanın harika bir yoludur.
Bu tür eğitimler aldığınızda hipnoz nasıl yapılır, bilinçaltı nasıl çalışır, zihnimizin gerçek potansiyeli nedir gibi soruların cevabını ve uygulama tekniklerini öğrenirken aynı zamanda kendi bilinçaltınızla da tanışıyor olacaksınız. Hipnozu klinik uygulamalar için kullanan hipnoterapistlerle kişisel gelişim alanında kullanan hipnotistler, aynı hipnoz indüksiyonlarını kullanırlar. Bu nedenle, online hipnoz eğitimi kapsamında alıp kendi hızınızda tamamlayabileceğiniz bizim verdiğimiz sertifikalı online eğitimde, hipnoz nasıl yapılır, %100 öğrenebilirsiniz. Ancak elbette ki kullanım alanlarınız, hekim ve klinik psikologlardan farklı olacaktır. Yüz yüze olan hipnoz eğitimimize ise sadece hekim ve psikologlar katılabiliyor. Ancak hekim ya da psikolog olanlar da online olan eğitimi alabilirler zira zaten klinik alt yapıları mevcut olduğu için, eğitimde öğrendiklerini kendi uzmanlık alanlarına nasıl entegre edebilecekleri de eğitimde öğretiliyor.
Hipnozun nasıl yapıldığını öğrenmek için eğitim almayı istiyorsanız, bizim verdiğimiz sertifikalı hipnoz eğitiminin zengin müfredatını ve online video eğitim şeklinde alabileceğiniz örnek eğitim videolarını içeren sayfayı ziyaret ederek eğitim içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hipnoz İlaçla Yapılır mı?
İnsanlar hipnotik zihin durumundayken, sonradan pişman olacağı ya da kişiliğine uygun olmayan bir şeyi ne söyler ne de yapar. Bu tür şeyler ancak filmlerde olur. “Gözlerime bak ve uyu” gibi terimler ise sadece filmlerde olan sözlerdir ve gerçeklerle bağdaşmaz. Bilgiye ulaşmayla ilgili yasa çıktıktan sonra ABD’de gizli servislerce insanların ilaçla konuşturulduğu, birçok maddeler yardımıyla o kişilerin söylemediği bilgilere ulaşıldığı üzerine kayıtlar vardır. KGB, CIA gibi gizli servislerce kullanılan narko-analiz gibi yöntemler, eskiden suçluları veya savaş esirlerini sorgulamak amacıyla kullanılıyordu.
Narko-analiz, kişi bilinçliyken kendisine kontrol kabiliyetini azaltıcı narkotik uyuşturucu bir madde verilerek, bilinçaltını/bilinçdışını araştırma yöntemidir. Ancak bu yöntem dışarıdan madde alımıyla olduğu için, bunun bildiğimiz anlamdaki hipnoz ile hiç alakası yoktur. Vücuttan kısa sürede atılacak bir uyuşturucu maddeyi ağır ağır damara enjekte etmek başka bir şeydir.
“Uluslararası Af Örgütü”, bunu insan haklarına aykırı gördüğü için narko-analiz denen, “madde alımı ile oluşturulan” bu yöntem artık dünyada uygulanmıyor. Zaten bu, hipnoterapi falan değildir. Madde kullanımıdır. Narkoanaliz, hipnoterapistlerin alanı değildir. Adli hipnoz ise bambaşka bir alandır. Hipnotik uygulamaların dünyada mahkemelerde neden delil olarak kabul edilmediğini ve adli psikolojideki kullanım alanlarını merak ediyorsanız, adli hipnoz ile ilgili makalemi de okuyabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Hipnoz, bir hipnotist eşliğinde yapılır. Hipnotist, kişide hipnotik zihin durumunu oluşturmak için bazı odaklanma ve gevşeme teknikleri kullanır. Daha sonra odaklanmayı ve konsantrasyonu artırmak için bazı teknikler kullanarak yönergeler verir. Kişi bu yönergeleri uygulamak için gönüllü olarak çaba gösterir ve işbirliği içinde olursa, kolaylıkla hipnoza girebilir.
Hipnozda bir çok farklı yöntem kullanılabilir. Hipnozda kullanılan yöntemler arasında görselleştirme (imgeleme), telkin, derin nefes alma ve dikkati bir noktaya odaklama gibi teknikler bulunur. Hipnoza alma tekniklerine “indüksiyon” denir. Bu hipnoz indüksiyon teknikleri, kişinin zihinsel durumunu değiştirerek hipnotik odaklanmaya ulaşmasını sağlar. Bu odaklanma hali kesinlikle uyku hali değildir. Dışarıdan seyreden biri için öyle görünmese de kişi aslında daima kontrol sahibidir.
Hipnoza olmak için özel bir yetenek gerekli değildir. Akıl sağlığı yerinde olan ve hipnoza girmeye istekli olan herkes, belli bir derinlikte hipnoza girebilir. Önemli olan, hipnoza girecek olan kişinin hipnotistin yönlendirmelerini takip etmeye istekli olması, iş birliği yapması ve talimatları uygulamak için gayretli olmasıdır. Hipnotistin talimatlarını uygulamaya istekli ve gayretli olan herkes hipnoza girebilir.
Hipnozun derinliğini artırmak için uzman tarafından verilen talimat ve yönergeleri dikkatlice takip edip uygulamaya gayret etmek, önemlidir. Görselleştirme, hayal gücü kullanma gibi becerileri devreye sokmaya yönelik bazı teknikler kullanılarak hipnotik hal, derinleştirilir. Herkesin hipnozabilitesi farklı seviyelerde olduğu için herkesin ulaşabileceği hipnotik derinlik de farklı düzeylerde olur. Ancak kişi her hipnoza girdiğinde, bir sonraki hipnoz seansında daha derin hipnoza girer.
Normal şartlarda hipnozla bir kişiye zarar vermek mümkün değildir. Ancak, terapi sırasında bazı kişilerde (konuya bağlı olarak) duygusal açıdan çok yoğun bir his oluşabilir. Örneğin travma sonrası stres bozukluğu konusunda terapi yapılacaksa, kişi travmasıyla yüksek bir odaklanma halindeyken yüzleşeceği için, kişi için pek keyifli bir deneyim olmayabilir. Bu nedenledir ki hipnoterapötik uygulamalar bu tür klinik konularda yapılacaksa, sadece eğitimli klinik psikolog veya psikiyatrist hipnoterapistler tarafından yapılmalıdır. Psikotik bozukluklarda hipnoterapi yapılması uygun değildir. Doğru konularda, doğru kişilere ve uzman kişiler tarafından yapıldığı sürece, hipnozla zarar görmek olası değildir. Hipnotik yaklaşımların güvenilirliği konusunda birçok çalışma yapılmıştır normal, sağlıklı kişiler için güvenli uygulamalar olduğu kanıtlanmıştır. Hipnoz nedir diye merak ediyorsanız, bunun bir kontrol kaybı olmadığını bilmeniz önemlidir.
Hipnotizabilite terimi, kişinin hipnotik hale girme yeteneğini veya bu uygulamanın kendisinde ne kadar etkili sonuçlar verebileceğini ifade eden bir genel terimdir. Hipnotizabilite, kişiden kişiye göre değişiklik gösterir ve farklı hipnotik indüksiyon türlerine veya farklı hipnoterapistlerin yaptığı farklı tekniklere göre, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir.
Herkesin yatkınlığı aynı düzeyde olmayabilir. Çünkü bazı insanlar, uygulama sırasında diğerleri kadar kolay konsantre olamayabilir veya zihinlerini boşaltmakta, yönergeleri takip etmekte zorluk çekebilirler. Dikkatleri veya odaklanma kaliteleri iyi olmayabilir, ki hipnoterapi uygulamaları, konsantrasyon ve odaklanma gerektirir. Bununla birlikte, kişinin yatkınlık düzeyi ne seviyede olursa olsun, her insan hipnozun herhangi bir seviyesine ulaşabilir. Bazı çalışmalar, insanların yaklaşık %10 ile %15’inin yüksek hipnotizabiliteye sahip olduğunu, yaklaşık %10 ile %15 arasında insanın ise düşük hipnotizabiliteye sahip olduğunu gösteriyor. Geri kalan insanlar ise orta düzeyde hipnotizabiliteye sahiptirler.
Hipnotizabilite seviyesi, kişinin yaşına, kişilik özelliklerine, deneyimlerine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak bu konudaki bilimsel çalışmalar, uygun koşullar altında herkesin belli bir seviyede hipnotik derinliğe ulaşabileceğini ve hipnoterapiden az ya da çok fayda görebileceğini gösteriyor. Kovanızı suyla doldurmak için kuyunun en derin noktasına daldırmanıza gerek yoktur.
Hayır, hipnotik haldeyken kişiler hipnotistin her dediğini yapmaz, yapmak zorunda da değildir. Uygulama sırasında kişi hipnoterapistin yönergelerine açık hale gelir ve bu yönergeler doğrultusunda hareket eder elbette ama bunu, kendi de istediği için yapar. Verilen yönergeler kişinin ahlaki değerlerine, yasalara veya kişinin kişisel değerlerine aykırı olursa kişi o telkinleri kabul etmez. Hatta isterse gözünü açar, kalkıp gidebilir de… Hipnotistin yönergeleri genellikle kişinin rahatlamasını, zihinsel ve fiziksel durumunu iyileştirmesini veya olumlu davranış değişiklikleri yapmasını sağlamaya yönelik olur. Dolayısıyla, hipnoterapi sırasında kişiler hipnotistin verdiği yönergeleri takip etme ve uygulama konusunda kendi istekleriyle gayret gösterirler.
Hayır, bir kişi kendi isteği dışında veya kendisi farkında olmadan hipnoza sokulamaz. Bu mümkün değildir. Hipnotik halin oluşması için kişinin rızası, istekliliği ve işbirliği yapması şarttır.