Hipnoz İle Depresyon Tedavisi Nedir?

Hipnoz ile depresyon tedavisi almak, bu bozukluğun bilinç dışı unsurlarını belirleyerek aşmanıza destek olur. Depresyon, günümüzde sıkça karşılaşılan ciddi bir ruhsal sağlık problemidir. Bu makalede depresyonun ne olduğu, belirtileri, türleri, tedavi seçenekleri, BDT ve hipnoz gibi tamamlayıcı destek terapileri hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız. Depresyon bir zayıflık ya da kusur değildir. Bir depresyon epizodunuz varsa tedavi almalısınız. Tedavi almadığınızda, depresyon ileride daha sık ve daha şiddetli olarak ortaya çıkabileceği için hayatınızda daha ciddi problemlere yol açabilir.

Depresyon belirtileri, bazı diğer ruh sağlığı problemlerindeki belirtilerle benzerlikler gösterebilir. Dolayısıyla depresyon zannettiğiniz şey, başka bir ruh ağlığı bozukluğuna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle internetten makaleler okuyarak kendi kendinize teşhis koymayınız. Bu tür makaleler tanı koyma amacı taşımaz ancak konuyla ilgili bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olur. Böylece ne zaman yardım almanız gerektiği hakkında bir iç görü kazanabilirsiniz. 

Hipnoz ile depresyon tedavisi nasıl olur? Depresif bozukluk belirtileri.

İçindekiler

Depresyon Nedir?

Depresyon, bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyen bir ruh sağlığı problemidir. Toplumda en yaygın olarak görülen psikolojik rahatsızlıklardandır. Depresyondaki kişi, önceden keyif aldığı şeylerden keyif alma yeteneğini kaybeder ve genellikle uyku, iştah ve konsantrasyon sorunları yaşar.

Depresyon, belirli bir döneme ya da olaya bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bazı kişilerde kronik bir durum haline de gelebilir. Depresyonun nedenleri genellikle karmaşıktır ve sadece tek bir sebeple değil, birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle oluşabilir. Genetik, biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörler depresyon riskini artırabilir.

Depresyon Neden Olur?

Depresyonda, beyin kimyasallarının dengesizliğinin rolü büyüktür. Elbette bunda çeşitli yaşamsal faktörlerin de rolü vardır. Örneğin bazı zorlayıcı yaşam olayları veya belirli hastalıklar tarafından tetiklenebilir. Ailede genetik yatkınlık olabilir. Hatta belirgin bir tetikleyici olmaksızın da depresyon gelişebilir.

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyonun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve her kişi belirtileri farklı şekillerde deneyimleyebilir. Ancak en sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Sürekli bir üzüntü, hüzün ve mutsuzluk hali
  • Hemen hemen tüm aktivitelere olan ilginin kaybolması
  • Fiziksel aktivitede, konuşmada ve düşünmede yavaşlama
  • Aşırı huzursuzluk ve artmış bir sinirlilik hali
  • Uyku problemleri (uyuyamama veya aşırı uyuma)
  • İştah değişiklikleri (azalma veya artma)
  • Enerjide azalma, neredeyse her gün yorgun hissetme
  • Konsantrasyon güçlüğü, karar verme zorluğu
  • Değersizlik, suçluluk hissi
  • İntihar düşünceleri veya intihar girişimleri
 

Bu belirtilerden en az 5’i en az iki hafta süreyle devam ediyorsa ve günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa, depresyon teşhisi konulabilir. Erken teşhis ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanması, iyileşme için önemlidir. 

Sizde sırf bu belirtilerden bazıları var diye kendi kendinize teşhis koymamalısınız. Teşhis, dikkatli bir ruh sağlığı muayenesi ve tıbbi öykü ile konulur ve bu da bir ruh sağlığı uzmanı tarafından yapılmalıdır. Zira depresyon belirtileri, bazı diğer ruh sağlığı problemlerindeki belirtilerle benzerlikler gösterebilir. Dolayısıyla depresyon zannettiğiniz şey, başka bir ruh ağlığı bozukluğuna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle, internetten makaleler okuyarak kendinize teşhis koymamalısınız. Bu makaleler tanı koyma amacı taşımaz ancak konuyla ilgili bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olur. Böylece ne zaman yardım almanız gerektiği hakkında bir iç görü kazanabilirsiniz. Eğer bu belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından destek almanız önemlidir.

Major Depresyon ve Diğer Depresyon Tipleri

Depresyon, farklı tiplere ayrılabilir. En yaygın depresyon türleri şunlardır:

  1. Major Depresyon, en ciddi depresyon türüdür ve belirtileri günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyecek derecede şiddetlidir. İlgi kaybı, değersizlik hissi, uyku problemleri ve intihar düşünceleri gibi semptomlar en az 2 hafta boyunca sürekli olarak var olur.
  2. Atipik Depresyon, tipik depresyon semptomlarına ek olarak aşırı uyku isteği, sosyal izolasyon iştah değişiklikleri gibi belirtilerle birlikte görülen özel bir depresyon türüdür.
  3. Melankolik Depresyon, iştah kaybı, aşırı suçluluk hissi ve hareketliliğin azalması gibi belirtileri vardır.
  4. Kronik Depresyon, en az iki yıl süren sürekli bir depresyon halidir.
  5. Mevsimsel Affektif Bozukluk, mevsim değişikliklerine paralel olarak belirtiler gösteren bir depresyon türüdür.
 

Her depresyon türü, farklı belirtiler ve tedavi yöntemleri gerektirebilir. Ayrıca depresyon, Anksiyete Bozukluğu veya Bipolar Bozukluk gibi farklı ruhsal ve klinik problemlere eşlik eden bir durum da olabilir. Bu nedenle, doğru teşhisi koymak ve sizin için en uygun ve etkili tedavi sürecine girmek için bir uzmana danışmanız önemlidir.

Hipnoz ile Depresyon Tedavisi

Depresyon tedavisi, türüne göre değişmekle beraber genellikle ilaçlar ve terapi kombinasyonuyla yapılır. İlaç ve terapiler, birbirinin alternatifi olarak görülmemelidir. Majör depresyon gibi ciddi türlerinde ilaç kullanımı çok önemlidir. Antidepresan ilaçlar, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzenleyerek depresyon belirtilerini hafifletebilir. Terapi ise depresyonun altında yatan psikolojik faktörleri ele almak için kullanılır. Yani bazı depresyon türlerinde hem terapi, hem ilaç kullanımı gerekebilir. Hafif depresif bozukluklarda sadece BDT ve hipnoterapi de çözüm sağlayabilmektedir.

Depresyon tedavisi konusunda bir çok yaklaşım vardır. Tedavi modeline siz değil, uzman karar vermelidir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ve Hipnoterapi beraber kullanıldığında (Bilişsel Davranışçı Hipnoterapi), oldukça etkili ve hızlı sonuçlar alınabilmektedir.

Depresyonun bazı türlerinde ilaç kullanımı da gerekebilir. “Ben ilaca karşıyım” demeyin. Her depresyon türünde ilaç şart değildir ama bazı türlerinde, bozulan kimyasalları düzenlemesi için ilaç kullanımı, tedavi sürecinin önemli bir parçası olabiliyor. Uzman desteği alırsanız sizin durumunuz için en etkili tedavi yaklaşımının uygulanacağına emin olabilirsiniz.  

Depresyon tedavisinde ilaç ve terapiye ek olarak davranışsal yaşam tarzı değişiklikleri yapmak da oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak ve sosyal ilişkileri sürdürmeye gayretli olmak, depresyonla mücadelede çok yardımcı olur. Hipnoterapi desteği ile bu tür aktiviteler için motivasyon kazanmanız mümkündür.

Depresyon Tedavi Türleri

  • İlaçlar: Antidepresanlar, beyin kimyasallarını düzenleme görevi üstlenir. Bu ilaçların tam etkisini göstermesi genellikle 4 ila 6 hafta sürer. Bu nedenle, doktorunuzun verdiği ilaca başladığınızda işe yaramıyor zannedip ilacı kesmeyin. İlk başta işe yaramıyormuş gibi görünse bile doktorunuza sormadan ilacınızı asla bırakmayın. Doktorunuz tedavi sürecinizde ilacınızı değiştirebilir, doz ayarlaması yapabilir veya tedaviye başka ilaçlar ekleyebilir. İlaç tedaviniz sürerken terapi almanızı da isteyebilir. Bu süreçte doktorunuzla ve klinik psikoloğunuzla uyum içinde olmanız, iyileşme için oldukça önemlidir. 

  • Terapi: Bu konuda genellikle bilişsel davranışçı terapi ve hipnoterapi, oldukça etkilidir. BDT, kendiniz ve durumunuzla ilgili yanlış algılarınızı değiştirmeye odaklanır. Hipnoterapi ise bilinç dışı düzeydeki unsurlara odaklanırken aynı zamanda stresle başa çıkmak ve yaşamınızdaki stres faktörlerini tanımlayarak stresi yönetmek için çok faydalı olur.

  • Elektrokonvülsif terapi (EKT): Bu tedavi, ilaçlara yanıt vermeyen, şiddetli ve hayatı tehdit eden türdeki depresyonu tedavi etmek için kullanılabilir. Bu tedavi türünde beyinden hafif bir elektrik akımı geçirilir. Bu da beyindeki kimyasalların normal dengesini geri getirmesine yardımcı olur ve şiddetli semptomları hafifletir. Halk arasında elektro şok tedavisi olarak bilinir. 

Terapiler ve gerekiyorsa uygun bir ilaç tedavisi ile birkaç hafta içinde daha iyi hissetmeye başlarsınız. Tedavi alınmadığı zaman semptomlar haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca devam edebilir. Hipnoz ile depresyon tedavisi Bilişsel Davranışçı Terapiyle beraber alındığında, depresyonu yenmeye ve tekrar ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

Depresyon kişiyi yorgun, değersiz, çaresiz ve umutsuz hissettirebilir. Bu olumsuz düşüncelerin depresyonun bir parçası olduğunu, ve aslında gerçeği yansıtmadığını fark etmek önemlidir. Tedaviniz etkisini göstermeye başlayınca bu olumsuz düşünceler azalacaktır. Yeter ki terapistiniz ve hekiminizle uyum içinde çalışın.

Depresyonda Destek ve Umut Önemlidir

Depresyon, bir çok kişi için elbette zorlu bir süreç olabilir, ancak tedavi ve destekle birlikte iyileşme mümkündür. Kendinize ve sevdiklerinize bu konuda destek olmak için bazı ipuçları verelim: 

  1. Kendinizi önemseyin. Kendinizi ihmal etmeyin ve kendi ihtiyaçlarınıza öncelik verin.
  2. Destek almaktan çekinmeyin. Aileniz, arkadaşlarınız veya yakınlarınızla konuşmak size iyi gelebilir. Ancak bunun, bir uzmandan alacağınız profesyonel desteğin yerini alamayacağını bilmeniz de önemlidir. 
  3. Tedavi planınıza sadık kalın. İlaçları düzenli olarak kullanın ve terapi seanslarınızı aksatmayın. Terapiye aktif katılımınız ve uyumunuz, sonuç almanızı sağlayacak en önemli bileşenlerdendir.
  4. İçinizden gelmese de sizi iyi hissettireceğini düşündüğünüz etkinliklerde bulunun. Hobilerinizle ilgilenin, keyif aldığınız etkinliklere zaman ayırın. Sosyal hayatınızda aktif olmaya çalışın. 
  5. Stresle başa çıkma becerilerinizi geliştirin. Stres yönetimi tekniklerini öğrenmek, mutlaka faydalı olur.
 

Unutmayın, depresyon tıpkı diğer hastalıklar gibi sadece bir hastalıktır. Dolayısıyla, uygun bir tedaviyle iyileşmek de mümkündür. Bu konuda yardım almaktan çekinmeyin. Depresyon tedavisi elbette biraz zaman alabilir ve iyileşme süresi herkes için farklılık gösterebilir. Ancak sabırlı olun ve kendinize bu zamanı tanıyın. Uzman desteği ve sevdiklerinizin de desteğiyle depresyonun üstesinden gelebilir, sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Hipnozla depresyon tedavisi almak için irtibata geçmekten çekinmeyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Bir ruhsal sağlık bozukluğu olan depresyon, genellikle ilgi kaybı, değersizlik hissi, uyku problemleri, odaklanma zorlukları gibi semptomlarla karakterize edilen ve sürekli üzüntü ile kendini gösteren bir durumdur.

Depresyonun belirtileri arasında ilgi kaybı, değersizlik hissi, intihar düşünceleri, kilo değişiklikleri, uyku düzensizlikleri, enerji kaybı ve sürekli üzgün hissetme yer alabilir.

Depresyonun nedenleri karmaşıktır ve genellikle biyolojik, genetik, çevresel faktörlerin yanı sıra duygusal ve psikososyal etkenlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır.

Depresyonun teşhisi için semptomların süresi, şiddeti ve yaygınlığı göz önünde bulundurularak klinik değerlendirme, psikolojik değerlendirme ve zaman zaman tıbbi testler kullanılır. İnternetten bilgi makaleleri okuyarak kendi kendinize teşhis koymaya çalışmak yerine kapsamlı bir değerlendirme için mutlaka bir uzmana danışın. Zira depresyon, başka ruhsal bozukluklara eşlik eden bir durum da olabilir. 

Depresyonun tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Psikoterapi (terapi), ilaçlar, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri ve benzeri destek yöntemleri, depresyon tedavisi için kullanılabilen yaklaşımlardır. Her tedavi türünde bireye özgü bir yaklaşım benimsenir. Zira her kişi farklıdır.

Antidepresanlar, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzelterek veya sinir iletimini iyileştirerek depresyon semptomlarını azaltabilirler. Ancak çoğu zaman ilaç tedavisine Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Hipnoterapi, veya benzeri bir terapi disiplini de eşlik etmelidir. Zira ilaçlar sadece fizyolojik/biyolojik unsurları ele alır. Psikolojik unsurların da terapi ele alınması, faydalı olur. 

Her kişi farklıdır. Depresyonun iyileşme süreci, tedaviye yanıt ve semptomların belirgin düzelme hızı gibi faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Uygun bir tedavi programıyla genellikle birkaç hafta veya ay içinde iyileşmeler görülür. Hipnozla depresyon tedavisi almak, iyileşme süresini daha da kısaltabilir.

Depresyon, intihar düşünceleri ve intihar girişimleri için ciddi bir risk faktörüdür. Bu nedenle, özellikle majör depresif bozuklukta depresyonun ciddiyetini ve intihar riskini dikkate alarak acil yardım alınması gerekir.

Picture of Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ulusal akreditasyona sahip ilk hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. Lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle ve bölüm ikincisi olarak mezun olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, “Psikoloji” bölümünde tamamladı. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini (tezli) İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ayrıca inşaat mühendisliği lisans diplomasına da sahip olan Klinik Psikolog Burak Uçkun, "American Hypnosis Association" akredite hipnoterapistler listesinde yer almaktadır. Yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli psikoterapi hizmetleri vermekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri
Picture of Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ulusal akreditasyona sahip ilk hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. Lisans eğitimini yüksek onur derecesiyle ve bölüm ikincisi olarak mezun olduğu İstanbul Nişantaşı Üniversitesi, “Psikoloji” bölümünde tamamladı. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini (tezli) İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ayrıca inşaat mühendisliği lisans diplomasına da sahip olan Klinik Psikolog Burak Uçkun, "American Hypnosis Association" akredite hipnoterapistler listesinde yer almaktadır. Yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli psikoterapi hizmetleri vermekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri

Bunlar da ilginizi çekebilir

Sorularınız mı var?

Telefon veya e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyin

Hipnoz Uzmanı ve Klinik Psikolog Burak Uçkun
Klinik Psikolog BURAK UÇKUN

Merhaba...

Sorunuz mu var?

bilgi@hypnotistanbul.com 
Tel: 0539 914 23 10

Sorularınız için telefon ya da e-posta yoluyla irtibata geçmekten çekinmeyiniz.

hypnotistanbul