Başarı tesadüf müdür? ”Dünyadaki en başarılı insanlar en zeki ve en akıllı insanlarıdır” cümlesi doğru mudur? Aslında pek de değil… Zeka tabi ki başarılı olmak için faydalı bir özelliktir ama başarıyı yaratan şey muazzam bir zeka veya olağanüstü bir çaba değil, alışkanlık ve eylemlerimizdir. Dünyanın en başarılı insanlarında tabi ki “yaptıkları işe tutku” var ancak tutkuya eşlik eden bir “eylem planı” yoksa tutku tek kesinlikle başına bir işe yaramaz. Alışkanlıklarınız sizi nihai başarıya götürecek olan en önemli faktörlerden biridir.
Günlerinizi başarıya giden yolculukta size yardımcı olacak alışkanlıklarla donatırsanız eninde sonunda bir gün kendinizi olmak istediğiniz yerde, yapmak istediğiniz şeyi yaparken ve hayal ettiğiniz kazanç ve mutluluğa ulaşmış olarak bulacaksınız.
Şimdi başarı için gerekli olan 20 alışkanlığa bir göz atalım:
1 . Başarıyı tanımlarken kaç para kazandığınızı değil ne kadar mutlu olduğunuzu referans alın.
Başarıyı maddi kazancı baz alarak tanımlama alışkanlığı sizi sürekli daha fazlasını kovalamak zorunda bırakır. Bu da sizi hiç bitmeyecek bir kovalamacaya sürükler ve dolayısıyla başarı sizin için asla ulaşamayacağınız bir kavram olur. Başarı ve mutluluğu birbiriyle özdeşleştirme alışkanlığı alışkanlığı edinin .
2 . Yazmadan önce veya çalışmaya başlamadan önce kitap okuma alışkanlığı edinin.
İyi bir kitap okumak yaratıcılığınız üzerinde uyarıcı etki yapar, beyninizin öğrenme yeteneğini aktive eder ve tabi ki bilginizin artmasını da sağlar. Güne başlamadan önce 30 dakika kitap okumayı deneyin.
3 . Her gün aynı saatte uyanın.
İyi bir uyku rutininizin olması, gün boyunca daha fazla iş yapmanıza daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olur.
4 . Yapılacaklar listenize yazdığınız işlerinizin tamamını bitirmeye gayret gösterin.
Günün planınıza yazdığınız işlerden hiçbirini kesinlikle yarım bırakmayın. Başlayın ve bitirin. Listenize sadık kalın. Yapmak için niyetlendiğiniz ve plan yaptığınız işlerinizi planladığınız zaman dilimi içinde tamamlama alışkanlığı edinirseniz emin olun ki başarının elinizden kurtulması çok zor olacaktır.
5 . Yapılacaklar listenizi küçük ve makul ölçülerde tutun.
Bitirmeniz gereken işleriniz arasında önem derecesi yüksek olan 1 veya 2 maddeyi tespit edin ve ilk önce onları bitirmeye özen gösterin. Geri kalanları ise sadece en önemlileri tamamlandıktan sonra ele alın.
6 . İki tane günlük tutun; birisi “planlama, zamanlama ve iş tanımı” için olsun, diğerine ise yeni fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve hedeflerinizi yazın.
Günlük tutmak, yazı yazmak düşüncelerinizi gerçekleştirmenize, gerçek ve somut hale getirmenize yardımcı olur. Yazılı olmayan bir liste, hedef ya da bir rüya gerçekliğe dönüşmek için hiçbir adım atılmamış soyut bir kavram olarak uçup gider. İlk işiniz rüyanızı ve hedeflerinizi yazıya dökmek olsun.
7 . Her şeyi ölçün.
Tanımladığınız her hedef ölçülebilir hedefler olsun. Her hedefinizin ve her hamlenizin sonuçlarının ölçümlenebilir olması başarmak için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını tespit etmenizi belirleme konusunda en somut yardımcınız olacaktır.
8 . Çalışma periyodlarınız olsun. Her periyodun 90’ar dakikalık periyodlar olmasına özen gösterin ve bu limiti aşmayın.
Bazı kişiler “5 saat çalıştım” dese de onların bu uzun çalışma periyodları bir çok dikkat dağıtıcı unsurla doludur. Mesela Facebook’da vakit geçirmek,, Tweet atmak ve internette gezinmek de bu sürenin içindedir genelde. Net çalışma zamanınız ölçülebilir olsun. Gerekiyorsa bir kronometre tutun . 90 dakika işinize odaklanın, sonra aktif dinlenme sürecinde istediğinizi yapın, sonra tekrar 90 dakika sadece işinize odaklanın. Çalışma sürelerinizde başka şeylerle meşgul olmayın, konsantrasyonunuzdan ödün vermeyin.
9 . Aktif molalar verin.
Vereceğiniz molanın yaptığınız işe itici güç vermesi, bir faydası olması gerekir. Molanız “aktif molalar” olmalıdır. Yani zihninize ve bedeninize kan pompalanmasını sağlayacak şekilde, zihninizi sabahın erken saatlerinde olduğu gibi etkin olarak kullanmanızı sağlayacak şekilde olmalıdır. Molalarınızda bedensel olarak da aktif bir şeyler yapmaya özen gösterin.
10 . Erken kalkmak.
Başarılı insanların ortak özelliklerini baktığınızda bu insanların çoğunun diğer tüm insanlardan daha erken güne başladıklarını görürsünüz. Bu bir tesadüf değildir. Haftanın 7 günü sabah saat 6’dan önce uyanmaya çalışın.
11 . Ailenize öncelik verin.
Başarı aile olmadan var olamaz. “Aile” derken kastettiğimiz şey sadece sevdiğimiz kişiler ve arkadaşlarımız da olabilir. Gerçek başarı kendi kişisel kazancımızdan daha yüce bir amaç için çalışıyor olmakla ilgilidir.
12 . Rakiplerinizden daha çok çalışın.
Eğer herkes daha çok çalışıyorsanız başarı sizden kesinlikle saklanamaz . Bunu göreceğinize emin olun.
13 . Okullardaki gibi bir beyaz tahtanız olsun.
Hedeflerinizi görünür ve yakın tutmak için büyük bir beyaz tahta kullanın .
14 . Hayallerinizi paylaşın.
Sizinle benzer hayalleri paylaşan hatta aynı hedeflere koşan insanlarla konuşma alışkanlığı edinin. Bu tür bir iletişim nihai başarınıza giden yoldaki en önemli faktörlerden biridir.
15 . Etrafınızı sadece başarılı insanlarla çevreleyin, negatif insanlardan uzak durun.
Sizi hayallerinizden uzaklaştırmaya çalışan negatif insanlardan uzak durun. Böyle arkadaşlarınız varsa emin olun onlara ihtiyacınız yok. Bu arkadaşlarınız vasat bir yaşam sürdürmenize sebep olacaksa buna değerler mi bir düşünün.
16 . Sağlıklı bir vücuda sahip olun. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözü boşuna söylenmemiştir.
Sağlıklı bir beden olmadan sağlıklı bir zihin sahibi olmak zordur.
17 . Paranızı sizi rüyanıza yaklaştıracak olan şeylere harcayın.
Gösterişli arabalar, pahalı giysiler aslında gerçekten etkilemek istemediğiniz insanları etkileme çabası içinde olmak için iyi bir yol olabilir tabi ama sınırlı paranız varsa bunu kişisel gelişiminize ve işinizi büyütmek için kullanmayı tercih etmek daha akıllıca olacaktır.
18 . Bir fedakarlık yapın.
Eğer başarılı olmanıza yardımcı olacaksa sevdiğiniz bazı şeylerden fedakarlık yapabilme alışkanlığı edinin .
19 . Tuttuğunuz günlükleri her ay gözden geçirin.
Günlük yazmak başarıya giden ilk adımdır elbet. Ama onları okumak, yazarken fark etmediğiniz bazı şeyleri görmeniz ve yeni bir bakış açısı kazanmanız konusunda çok daha güçlü bir etkiye sahiptir. Günlüklerinizi zaman zaman gözden geçirme alışkanlığı edinin.
20 . Her gün için müteşekkir olduğunuz 3 şey yazın.
Doğru perspektiften baktığınızda göreceksiniz ki başarı aslında burnunuzun dibinde. Bilimsel çalışmalar ve istatistikler mutlu insanların kötümser ve mutsuz bireylere göre çok daha büyük işler başarabildiğini göstermektedir. Sıkı bir çalışma ile birlikte bu alışkanlıkları oluşturmak başarı için basit ama etkili bir reçetedir. Bilinçaltınızı da başarıya programlarsanız çok kısa bir sürede büyük başarılara imza atmanız kaçınılmaz olacaktır.
Bilinçli zihninizle atacağınız bu adımları Hipnoterapi ile desteklemenizi, Zihinsel Banka programını da eş zamanlı uygulamanızı tavsiye ederiz. Sizden daha az donanımlı insanların sizden çok daha başarılı olduğunu gördüğünüzde şaşırmayın. Başarıya giden yol aslında sandığınız kadar komplike değildir.