Logo

Avukatlar için stres yönetimi: Mümkün mü?

Uzun çalışma saatleri, aşırı iş yükü,  topluluk önünde konuşma ve müşterilerinin duruşmalarını kazanmak için üzerlerinde hissettikleri baskı… Tüm bunlar avukatların yüksek stres seviyelerine maruz kalmalarına katkıda bulunan etkenlerden sadece bazıları.  

hukuk Hukuktan daha stresli birkaç kariyer düşünseniz kaç tane sayabiliyorsunuz? Pek çok mesleği düşünseniz de daha stresli meslekler bulmak zor. Uzun çalışma saatleri ve aşırı iş yükü bir çok avukatta yüksek oranda stres, antidepresan ihtiyacı, üreme bozuklukları ve çeşitli ruh sağlığı problemlerine yol açabiliyor. Hukuk okuyan üniversite öğrencileri bile stresten nasibini diğer bölümlerde okuyan öğrencilerden daha çok alıyor. Stres, savaş/kaç pernsibiyle başlayan, bir tehlike veya tehdit altında bulunduğumuzda vücudun “mücadele” veya “kaçış” tepkileri göstermesiyle atalarımızdan miras kalarak günlük hayatımızın bir parçası olmuştur. Atalarımız ilkel çağlarda bir yırtıcı hayvanla karşılaştıklarında kendilerini korumak için, hayatta kalmak için iki seçenekleri vardı; ya savaşmak zorundalardı ya da tabana kuvvet kaçmaları gerekiyordu. Vücudumuz da baskı, tehdit ve tehlike  anında verdiği tepkilerle aslında bu prensibi uyguluyor. Stres çoğu zaman organlarımızın bazı durumlar için normalden biraz daha fazla uyarılmış şekilde verdiği doğal, günlük tepkilerdir. Aslında stres her zaman zararlı bir şey olarak görülmemelidir. Stres bir açıdan ‘olumlu’ veya ‘gerekli’ olarak da görülebilir çünkü herkesin hayatta hedeflere ve zorluklara ihtiyacı vardır. Ama fazlası da çok fazla zarar verebilir.

Avukatlar gerçekten oldukça baskı ve stres altında mesleklerini icra ediyorlar. Tabii ki birçok avukat için avukat olmanın artıları, eksilerinden daha ağır basmaktadır. Yine de bu artıları arayıp da hala bulamamış olanlar için bu uzun ve stresli çalışma günleri ve geceleriyle baş etmeyi kolaylaştıracak bazı kolay uygulanabilen teknik ve stratejiler vardır.

Stres vücudu etkilediğinde yapabileceğiniz şeylerden ilki; hızlı bir zihinsel beden taramasıdır. Uygulaması çok basittir; sadece vücudunuzun her noktasına sırayla dikkatinizi vererek vücudunuzun neresinde gerginlik hissettiğinizi tespit edin. Tipik gerilim noktaları çene ve eldir. Çenenizi sıkılı, elinizi ise yumruk yapmış halde bulabilirsiniz. Diğer gerilim noktaları boyun ve omuzdur. (Kambur mu duruyorsunuz?)… ve sonra kaşlarınız (çatılı mı?)

Bedensel gerginlik fark ettiğiniz noktaları tespit ettikçe derin bir nefes alıp nefesinizi dışarı bırakırken bu kasılmış alanları gevşettiğinizi hayal edin ve hayal ederken o noktaları gerçekten gevşetin, rahatlatın.

stresvehipnoz615x Stres, derin ve rahat nefes alma yeteneğimizi de etkiler. Derin olmayan, yüzeysel bir göğüs solunumu  sıkıntının bir işaretidir. Derin olmayan yüzeysel nefesler alıp veriyor olduğunuzu farkettiğinizde birkaç kere derin nefes alıp nefesinizi dışarı verirken yavaş yavaş verin, her şeyi yavaşlatın… Nefesinizi dışarı verirken yavaş yavaş vermek, her nefes alışınızda daha derin ve daha güzel nefes almanızı sağlayacak. Bu işemi daha da etkili bir hale getirmek için bir elinizi karnınıza, diğer elinizi göğsünüze koyun ve nefes alırken göğsünüzün hareketsiz olduğuna emin olun. Tüm nefes alıp verişinizi diyaframınızla yapıyor olduğunuza emin olun. (Göğsünüz değil karnınız hareket ediyor olmalı). Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframın kullanılması daha ağır ve her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Diyaframın hareket etmesi de karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Düzenli ve doğru solunum yapan insanlar heyecan ve stres sırasında daha normal tepkiler verirler, kırmızı kan hücreleri oksijeni organlara daha kolay taşır.

Diğer stres azaltma teknikleri arasında bilişsel yeniden çerçeveleme (bakış açısı değiştirme), meditasyon, egzersiz ve uyku da yer alır. Ve tabi ki en hızlı ve etkili olanı ise Self Hipnoz’dur. (Kendi kendine hipnoz). Bir kere öğrendiğinizde stresten kolayca ve çok hızlı bir şekilde arınıp hızlıca sakin bir ruh haline ulaşıp gevşeyebilirsiniz.

Bu tekniklerin yanı sıra, stresli bir hayatınız varsa hipnoz desteği ile bilinçaltınıza negatif stresle aslında nasıl baş etmesi gerektiği yeniden öğretilebilir.

Eğer özellikle yoğun çalışma temposu içindeyseniz ya da örneğin belirli bir olay nedeniyle yoğun stresten muzdaripseniz o zaman doktorunuzla uyguladığınız başka bir tedavi yöntemi olsa da buna ek olarak tedaviniz ile birlikte hipnoz desteği de alarak stres seviyelerinizi daha etkin ve daha hızlı bir şekilde azaltabillirsiniz.

Hipnozla öz güven ve öz saygınızı arttırmanın yanısıra kendinize olan inancınızı da hızla içselleştirebilirsiniz. Sakin ve kendinden emin olan güçlü bir görsel görüntünüzü bilinçaltınızla yeniden tanıştırıp sizi hayattan geri koyan bilinçaltı engellerinizi bertaraf edebilirsiniz.

Hipnozun stres düzeylerini azaltıcı, olağanüstü dinlendirici, sakinleştirici ve kişisel gelişim konusundaki harika etkilerini bilimsel olarak ortaya koyan bir çok dökümantasyon ve araştırma sonuçları mevcuttur. Bu dökümantasyonları ve bilimsel makaleleri incelemek isterseniz seve seve paylaşırım, iletişime geçip bu isteğinizi belirtmeniz yeterli.

Hukuk alanında çalışıp da Hipnozu hala deneyimlememiş olan kişilere özellikle “kendi kendine hipnoz” ve stres kontrolünü bilinçaltı düzeyde öğrenmelerini özellikle tavsiye ederim. Hipnoz desteği almak veya sresle baş etme kabliyetinizi geliştirmekle ilgili bilinçaltı eğitim için veya sorularınız için iletişime geçmekten çekinmeyin.

Kln. Psk. Burak Uçkun
Kln. Psk. Burak Uçkun

Hipnoterapi diplomasını dünyanın ilk ulusal akreditasyona sahip hipnoterapi akademisi olan, ABD Los Angeles’taki HMI College of Hypnotherapy‘de aldı. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi “Psikoloji” bölümünden, yüksek onur derecesiyle bölüm ikincisi olarak mezun oldu. “Klinik Psikoloji” alanında Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Beykent Üniversitesi‘nde başarıyla tamamlayarak, Uzman Klinik Psikolog unvanını aldı. Ulusal ve uluslararası platformlarda aldığı 12 adet müzik ödülünün yanı sıra inşaat mühendisliği alanında da lisans diplomasına sahiptir. Klinik Psikolog Burak Uçkun, yetişkinler için Bilişsel Davranışçı Terapi ve Hipnoterapi yönelimli Psikoterapi hizmetleri vemekle beraber alandaki uzmanlara Hipnoz eğitimleri de vermektedir.

Yazarın Tüm Makaleleri

Bunlar da ilginizi çekebilir

Sorularınız mı var?

Telefon veya e-posta ile irtibata geçmekten çekinmeyin

Merhaba...

Sorunuz mu var?

bilgi@hypnotistanbul.com 
Tel: 0539 914 23 10

Sorularınız için telefon ya da e-posta yoluyla irtibata geçmekten çekinmeyiniz.

hypnotistanbul